27 augustus, 2015

Racisme en vreemdelingenhaat: bouwstenen voor gezinsgevangenis De Vries en Verburg B.V.

- door Joke Kaviaar -

“Ik hoop dat elk nieuw gebouwd asielzoekerscentrum met de grond gelijk gemaakt wordt, net zoals in Duitsland gisteren.” (Geen Stijl 'reaguurder' CapodeGreat 25-8-15 om 17.37 u.)


In Duitsland
stichten fascisten brand, slaan vluchtelingen in elkaar en jagen mensen doodsangst aan. In Neederland houden we het 'netjes'. Maar vergis je niet: de kiem is er.

Extreem rechts vindt al vele jaren weerklank voor hun haat in de gevestigde politiek, niet alleen bij Wilders maar ook bij partijen als PvdA, VVD en CDA. Zo wordt de agressie op straat tot nu toe nog wat afgevangen en blijft het bij 'incidenten'. Hier nog weinig massale straatactie van neo-nazi's dus. Maar op internet is de haat volop aanwezig. Welkom in de polder van de extreem rechtse keyboard warriors. Een voorbeeld.


Op Kamp Zeist wil de Neederlandse staat een gevangenis laten bouwen voor vluchtelingengezinnen. Geen gevangenis hoor, want er komen geen cellen, wordt er heel hard bij geroepen. Dus ophouden met commentaar leveren nu. Er komen huisjes en allerlei prachtige voorzieningen. Bouwbedrijf De Vries en Verburg heeft deze mooie opdracht binnengesleept.
Keurige mensen zijn het. Ze hebben het beste met de derde wereld voor want ze steunen allerlei christelijke liefdadigheidsprojecten in Afrika. Maar een kooi blijft een kooi, ook al maak je hem wat groter en mooier. En liefdadigheid in Afrika praat werken aan een gezinsgevangenis voor moordbeleid in Europa niet goed.

In het kader van de campagne tegen deze gezinsgevangenis is een campagnepagina op facebook ingericht. Afgelopen dagen werden mensen opgeroepen om op de facebookpagina van De Vries en Verburg het bedrijf te laten weten wat ze ervan vinden dat het bedrijf een gevangenis gaat bouwen voor vluchtelingengezinnen. En dat gebeurde dan ook. Vele reacties werden geplaatst en verwijderd. Nieuwe werden geplaatst en ook weer verwijderd enzovoorts. De zogenaamde 'reviews' kunnen echter niet worden weggehaald. Maar reactie bleef uit. Drie dagen lang trachtte De Vries en Verburg te doen of er niks aan de hand was. Een houding die wordt geadviseerd door De NCTV aan bedrijven die 'te maken kunnen krijgen met linksextremisme': “terughoudendheid in communicatie” heet dat. De kop in het zand dus en hopen dat het overgaat. Toen echter bleek dat dit niet werkte, moet er ergens iemand wat vrienden of bedrijfsmedewerkers hebben gevraagd om te gaan reageren. Het stilzwijgen werd doorbroken. Officieel natuurlijk niet door De Vries en Verburg zelf.

De gebruikelijke dooddoener als dat de gevangenis 'opvang' zou zijn werd in stelling gebracht om het gelijk te halen. Die vluchtelingen hebben het veel te goed, zo luidde de ondertoon. Maar we zijn en blijven fatsoenlijk, nietwaar? Dat masker heeft men tenslotte echter toch laten vallen. De hulp van de vuilbekkende onderbuik van Neederland werd door iemand ingeschakeld en de racistische stront kwam even na vijf uur 's middags bovendrijven vanuit de beerput die Geen Stijl heet. Ditmaal om het keurige De Vries en Verburg een steuntje in de rug te geven om vooral door te gaan met het bouwen voor deportatie.

Andermaal profiteert het bedrijf van de haat jegens vluchtelingen. Een haat die steeds zichtbaarder wordt. Hetzelfde racisme als hetgeen komt bovendrijven wanneer je het waagt te zeggen dat Zwarte Piet racisme is, als je kritiek hebt op de verheerlijking van de Grauwe Eeuw en Michiel de Ruyter, als je iets zegt over de etnisch profilerende politie die mensen vanwege hun huidskleur om een ID bewijs vraagt, razzia's houdt in huizen en werkplaatsen waar ze verwachten zogenaamde 'illegale' migranten te vinden, en bij al deze gelegenheden of gewoon als je op het station loopt of een festival bezoekt je in elkaar slaat, wurgt of doodschiet, en daar ook nog mee wegkomt. Zeg er wat van en de haat wordt in en vanuit alle mogelijke krochten van het world wide web over je uitgestort. Ben je activist, dan kun je daarop voorbereid zijn. Sorry, Geen Stijl, maar ik lach erom. Brul maar lekker. Maar ben je al gevlucht voor bedreigingen en geweld, dan wordt het een ander verhaal. Dan kom je hier met je trauma's en dan krijg je al die verbale en fysieke agressie over je heen. Het is dan ook niet de haat die over mijzelf en mede-activisten wordt uitgestort die me tot het schrijven van dit stuk beweegt, maar wel de haat jegens migranten die niks anders doen dan een beter bestaan zoeken.

En ja, ik zei: andermaal profiteert het bedrijf van de haat jegens vluchtelingen. Andermaal. Want de eerste maal is door het binnenhalen van de opdracht deze gevangenis te mogen bouwen. Een bouwopdracht die het resultaat is van de decennialange stemmingmakerij tegen vluchtelingen die dit misdadig beleid geaccepteerd heeft gemaakt. En geld verdienen gaat boven alles. De Vries en Verburg is maar een onschuldig bedrijf met onschuldige hardwerkende mensen, zo las ik meerdere malen. Ze doen gewoon wat iedereen doet: winst maken in deze kapitalistische economie die al die mensen dwingt om voor oorlog, vervolging, hongernood en milieurampen op de vlucht te slaan. Gelukzoekers zijn het, die vluchtelingen. Hoe halen ze het in hun hoofd naar hier te komen. De welvaart is voor ons alleen. Van deze sentimenten profiteert De Vries en Verburg. Maar verbazingwekkend is het niet dat het winst maken over de ruggen van vluchtelingen kan rekenen op de steun van lieden die dingen schrijven als: “Ik hoop dat elk nieuw gebouwd asielzoekerscentrum met de grond gelijk gemaakt wordt, net zoals in Duitsland gisteren.” Heel onschuldig allemaal. Tot ook hier de racisten zich genoeg gesterkt voelen om vluchtelingen aan te vallen.

Zolang we accepteren dat vluchtelingen worden opgejaagd en opgesloten, de dood in worden gejaagd, tegengehouden of gedeporteerd, accepteren we elk geweld dat tegen hen gebruikt wordt. De schijn van rechtvaardigheid maakt de bouw van gevangenissen, muren en hekken mogelijk. Geweld van de staat en geweld van de neo-nazi's op straat liggen in elkaars verlengde. Geweld in de vorm van fysieke en geestelijke terreur. Geweld in de vorm van razzia's en deportaties. Stemmingmakerij in de politiek en in de media hebben ervoor gezorgd dat racisme gemeengoed is geworden maar niet mag worden benoemd en aangewezen. Dagelijks zijn er berichten over vluchtelingen in het nieuws. En altijd gaat het weer over 'het vluchtelingenprobleem', nooit over het probleem van de niet eerlijk verdeelde welvaart, de uitbuiting, wapenhandel, de gevolgen van koloniale onderdrukking waarvan we anno 2015 nog altijd profiteren.

Eén van de pilaren waarop dit systeem steunt heet De Vries en Verburg B.V.. Een allerminst onschuldige onderneming met bloed aan de handen. Het bedrijf wentelt zich comfortabel in de steun van extreem-rechtse haatzaaiende populisten. Gefeliciteerd. U heeft 4.8 punten. De Vries en Verburg, het keurige christelijke do-good bedrijf, distantieert zich er beslist niet van. Het is duidelijk dat de hakken in het zand worden gezet. Ze kunnen het krijgen zoals ze het hebben willen. Sloop Kamp Zeist! Laat de bouw van gevangenissen, muren en hekken niet ongehinderd plaatsvinden!

Geen opmerkingen: