01 augustus, 2015

Directe actie! Timmermans wil meer razzia's en deportaties


- door Joke Kaviaar
 

'Een Europeaan in hart en nieren' is hij, Frans Timmermans. In 2014 politicus van het jaar volgens de pers. Afgelopen week: pleitbezorger van meer razzia's en meer deportaties. Applaus!

“Cruciaal” noemt hij het, en het moet “strenger”: het deporteren van 'asielzoekers' die zijn afgewezen. Dat zal deze witte eurocommissaris met zijn vele onderscheidingen wel eens even bepalen. De buitengrenzen moeten ook beter bewaakt. Nog meer geld, geweld, hekken en NATOdraad ertegen aan. Nog meer doden door de inzet van grensleger Frontex.
Terwijl mensen als Timmermans carriere maken, trappen ze al opklimmend in de maatschappelijke en politieke ladder hard naar beneden. Af en toe even doen alsof ze redelijk zijn. We gaan wel als EU 32.000 'asielzoekers' opvangen die het echt verdienen. Jaja. Ook dat bepalen 'wij' als Europa: wie het wel verdienen. Daarvoor hebben we een IND die zodanig 'zorgvuldig' screent op toelating in ons fort dat we mensen zonder scrupules de dood in blijven sturen omdat ze niet over voldoende bewijsmiddelen beschikken om het de IND te behagen deze voor 'echt' of 'waar' aan te nemen. Wie geld, middelen en macht heeft, bepaalt wie er creperen en wie er profiteren.

In Engeland werd vorige week met succes een razzia onder migranten gesaboteerd. Daar kunnen we een voorbeeld aan nemen: directe actie kan levens redden! Banden lekgestoken en smerissen met eieren en fruit bekogeld. Maak het ze zo moeilijk mogelijk. Het kán! Meer migranten zouden zijn gearresteerd als mensen waren blijven toekijken. De tijd van rechterlijke uitspraken afwachten, is allang voorbij. We kunnen ons niet neerleggen bij het geweldsmonopolie van de staat. We kunnen ons niet neerleggen bij de macht van lieden in toga's in paleizen van justitie om mensen op te sluiten en te deporteren. Aan hen kunnen we de vrijheid niet overlaten. Het is dan al te laat.

Maar wat kun je doen tegen onaangekondigde razzia's? Een alarmlijn voor razzia's in het leven roepen, lijkt me een goed idee. Het 'sneeuwbal' effect van elkaar bellen/texten/whatsappen etc. Ik brainstorm maar even in het openbaar, denk en doe vooral mee. Mensen zullen zich moeten organiseren vanuit hun eigen bestaande sociale netwerken. Van daaruit kan het verder groeien. We mogen het er niet bij laten zitten. Direct reageren werkte in Shadwell, dus waarom zou het hier in Neederland niet kunnen? Waar anders zijn moderne middelen als smartphones en sociale media goed voor? Voordeel van de situatie in het Engelse Shadwell was dat het kennelijk in een migrantenbuurt bij een markt gebeurde. Iedereen was er snel bij. Probeer je dit voor te stellen bij de Dappermarkt in Amsterdam! Maar niet alleen daar! Het gaat om de wil en de moed om in verzet te komen.

De Dienst Terreur &Verrek (DT&V) hanteert smerige methodes om mensen het land uit te kunnen gooien. Nog altijd kunnen zij ongestoord hun gang gaan. Een WOB verzoek van Doorbraak legde de vuile praktijken van de dienst bloot, waarvan we eigenlijk al wisten: snoepreisjes voor buitenlandse ambtenaren en chantage met ontwikkelingshulp zijn kernwaarden voor deze dienst. Dat is dus wat vooraf gaat aan de razzia's, de huisinvallen. Dat is wat vooraf gaat aan racistische ID controles op straat, doden in politiehanden en gevangenissen. Dat is wat vooraf gaat aan geboeide en geknevelde deportaties: je reinste omkoperij. Dat is wat Frans Timmermans graag nog veel meer ziet gebeuren. Hoe maken we het deze dienst onmogelijk, in elk geval moeilijk? Hoe zetten we Frans en zijn medeplichtigen aan de toenemende apartheid de voet dwars? Door hier en nu in actie te komen, daar waar beleidsmatige misdaden worden ontworpen en uitgevoerd.

Hoe voorkomen we de bouw van een nieuwe grensgevangenis op Kamp Zeist? Hoe voorkomen we de ongegeneerde deportatie van zelfs kleine kinderen? AAGU publiceerde onlangs wie er verantwoordelijk is/zijn voor de bouw van de 'gesloten gezinsvoorziening'. De planners, uitvoerders, bouwers, de verantwoordelijken hebben een naam, een gezicht gekregen. Ze vinden vast dat ze goed 'werk' doen. Ze bouwen toch een humane en kindvriendelijke gevangenis? Wat er met die mensen gebeurt, is hun zaak niet. Het is meer dan tijd en nooit te laat om deze detentie- en deportatieprofiteurs te laten voelen wat het betekent om bloed aan je handen te hebben. Het is meer dan tijd en nooit te laat om te zorgen dat zij hun 'werk' niet kunnen doen, door het te saboteren.

En de misdadiger
Frans Timmermans
? De aanjager van de jacht op vluchtelingen, de deportatie opruier van de PvdA? De Europeaan der Europeanen? Kan iemand die man asjeblieft arresteren, opsluiten en deporteren naar Servië? Laat hem zelf maar eens ervaren hoe het is om voor een hek te staan waarachter zich het leven bevindt dat hij zoekt. Want laten we eerlijk zijn: niet de migranten zijn het probleem, maar mensen als Frans Timmermans en Klaas Dijkhoff en al die andere zich achter 'de politiek' verschuilende lieden die zich slechts bekommeren om het welzijn van 'ons' Europeanen, of 'ons' Neederlanders.

De bouw van Fort Europa moet worden gestopt en de hekken en muren gesloopt: van Shadwell tot Kamp Zeist! Voor de vrijheid! De onvoorwaardelijke vrijheid!

Geen opmerkingen: