02 maart, 2015

Het gnot van de rebellie

Rebelse stad is een persoonlijk getinte documentaire over wat men de roerige jaren zestig kan noemen in Amsterdam. De aanloop tot Provo, zowel van de Haagse kant (de Ban-de-Bombeweging) en de Amsterdamse (rookmagiër Robert Jasper Grootveld) ontmoeten elkaar in de happenings van zaterdagavond/zondagmorgen die vanaf zeker ogenblik uiteen geslagen worden door de politie. Of er nu krenten werden uitgedeeld of dingen in rook opgingen...
In wat als hun eerste gesprek in jaren wordt aangemerkt bespreken Roel van Duijn en Bernhard de Vries de Provo-gemeenteraadskandidatenlijst. Het steekt Van Duijn eigenlijk (nog steeds) dat hij niet op de eerste plaats stond. Vreemd, met de wijsheid achteraf kan gezegd worden - en dat kan al zo'n 45 jaar - dat die vierde plaats een zegen was. Provo bestond al twee jaar niet meer (het ten grave dragen beviel hem overigens ook maar matig) en in 1969 kon vanuit dat laatste jaar met een Provozetel de electorale slag van de Oranje Vrijstaat worden voorbereid. Maar Kabouter komt niet aan de orde. De film eindigt eigenlijk in 1967 met het einde van Provo, een klein staartje met het Damslapen en hoe dit eindigde in augustus 1970 met gevaarlijk geweld.

Ik was niet te spreken over de biografie van Grootveld, ik moet zeggen dat ik de filmbeelden gepaster vind, Imaazje tenslotte (een deel van de beelden is nog door Theo van Gogh vastgelegd). Een parade van doden ook, Grootveld, Jaring, zijdelings Vinkenoog en - niet in nieuwe beelden - Rob Stolk.

Als u hem niet op het witte doek ziet, hij zal ook wel op de VARA-televisie terechtkomen. Ik vond het een goed idee deze film te zien in de veelbelovende nieuwe roerige dagen tussen de Bungehuisbezetting en de Tweede Enige Echte Maagdenhuisbezetting. Gaat dat zien!

Geen opmerkingen: