10 maart, 2015

Bij het vertrek van Teeven en zijn partner-in-crime Opstelten


- door Joke Kaviaar -

Vreugde! Dat is het eerste gevoel. En daarna: maar dit verandert niks. Verdomme.

Evengoed. Afscheid nemen hoort erbij. Bij deze. Het afscheid van een bullebak eerste klas. Eentje die pas vertrekt als blijkt dat hij en zijn partner-in-crime Opstelten een andere crimineel jaren geleden een bak geld teveel hebben gegeven. Geld dat bijvoorbeeld voor opvang van vluchtelingen gebruikt had kunnen worden, om maar wat te noemen. Al denk ik dat ze daar in Den Haag vast niet zo over denken. Zij zouden het in de bouw van gevangenissen gepompt hebben of zoiets.

Opgestapt is de grootste beul van het Neederland van dit moment en het is wachten op de volgende.

Opgestapt. Niet vanwege de dood van een vluchteling in een detentiecentrum. Niet vanwege deportaties naar gevaarlijke landen als Afghanistan of Somalië waar Neederlanders geadviseerd worden vooral NIET heen te gaan. Niet vanwege de smerige plannen om samen met Francken, de nieuwe migratiefascist van België, chartervluchten van Frontex te organiseren om deportaties wat vlotter te laten verlopen. Niet vanwege het geweld dat de marechaussee gebruikte tegen Feda Amiri bij zijn deportatie naar Afghanistan, inclusief de nog altijd door Teeven ontkende zak over zijn hoofd (over leugens gesproken!). Niet vanwege het feit dat de plannen van Griekenland om het Frontexhek op de grens met Turkije open te gooien en alle vluchtelingen de kans te geven elders in Europa asiel aan te vragen door hem categorisch werd afgewezen. Laat ze maar creperen op die gevaarlijke vluchtroutes. Hou vooral maar vast aan 'Dublin'.

Opgestapt. Niet vanwege de Neederlandse deelname aan talloze Frontex operaties op de Middellandse Zee waarbij vorig jaar alleen al niet minder dan 3000 vluchtelingen verdronken. Niet vanwege het feit dat nog steeds vluchtelingen stelselmatig in de isoleercel worden gegooid in de Neederlandse detentiecentra. Niet vanwege het feit dat Teeven op 1 oktober 2014 de opsluiting en deportatie van gezinnen weer mogelijk maakte met de ingebruikname van de nieuwe gezinsgevangenis in Kamp Zeist, nu nog tijdelijk maar in december als het aan hem ligt/lag definitief. Niet vanwege het feit dat kinderen die niet onder het kinderpardon vallen moeten en zullen worden gedeporteerd alleen maar omdat ze niet de hele tijd “in zicht van het rijk” zijn geweest. Niet vanwege zelfmoorden in asielzoekerscentra. Niet vanwege de hetze tegen vluchtelingen. Niet vanwege alle pogingen om afgewezen vluchtelingen toch vooral op straat te dwingen te leven.

Niet vanwege al díe zaken moet Teeven vertrekken. Hij vertrekt omdat hij handjeklap onder toezicht van Opstelten geld gaf aan een andere crimineel. Een niet-legale crimineel. De legale criminelen Teeven en Opstelten zijn dientengevolge weg met ingang van vanavond 9 maart 2015.
Opgestapt. Eigenlijk niet écht weg, er is vast wat anders 'leuks' voor hen te doen. Toch schep ik even genoegen in het feit dat ik weet dat Fred Teeven baalt. Zou hij hiervan dan eindelijk een keer een nacht wakker liggen? Van zijn eigen politieke ondergang? Vuile hypocriete schrijftafelmoordenaar! Niet vergeten!

Weg zijn de bazen van het ministerie van onveiligheid en klassejustitie. Een riante wachtgeldregeling, gouden handdruk, of wat dan ook, is ongetwijfeld evengoed hun deel. Een voormalig minister of staatssecretaris hoeft nooit op een houtje te bijten of onder een brug te slapen.

We nemen afscheid van Fred de vluchtelingenjager Teeven en zijn partner-in-crime Opstelten. Maar we nemen geen afscheid van hun nalatenschap: wetten die reeds in de maak zijn. Beleid dat al gemaakt is. Processen die al gewonnen zijn. En vooral: de regering waarvan zij deel uitmaakten en die er nog zit, die steeds het gras voor Wilders probeert weg te maaien door diens standpunten over te nemen in een ander jasje, zoals alle politieke partijen doen. Er is geen tijd om er lang bij stil te staan. Een overwinning is het niet.
De hamvraag is nu: Welke VVD'er staan er klaar om het estafettestokje over te nemen?

Schreef ik een paar weken terug nog over de fascistische voorhoede van de PVV, de straatnazi's van Pro Patria en identitair verzet;
Schreef ik vorige week nog over de schijnheilige klagende Friese PVV'ers die verkiesbaar zijn bij de provinciale statenverkiezingen onder het motto: “Maar bij ons gaat het niet over moslims” (zoals te lezen viel in de Volkskrant afgelopen zaterdag);
Vandaag wilde ik weer eens flink uitpakken tegen de gevestigde politiek. Niet de miesgassers die in de provincie de missie van Wilders ondersteunen en die blij mogen zijn met de publiciteit die ze hebben mogen uitbuiten aangezien de reguliere media allang vergeten zijn wat voor een gevaarlijke bende die PVV is. Nee, genoeg gesproken over jammerende PVV'ers en hun aandachttrekkerij. Vandaag zou het weer gaan over Fred de vluchtelingenjager Teeven en al zijn smerige praktijken. Praktijken die ik hierboven bij gebrek aan zijn aanblijven maar even heb opgesomd om in herinnering te roepen. Nu zijn ze weg, Teeven en Opstelten. Goodbye & Good riddens.

Uiteindelijk zijn het allemaal puppets. Heeft het zin hen persoonlijk aan te vallen en verantwoordelijk te houden? Ja. Volmondig ja. Natuurlijk. Het zijn wèl puppets in control. Iedere politicus is dan wel inwisselbaar voor een volgende, maar dat maakt niet dat hij of zij zich van persoonlijke verantwoordelijkheid kan verschonen. Wie haat zaait, zal haat oogsten. Of: wie repressie aanstuurt, kan rekenen op verzet. Hoe dan ook: de persoon kan niet gescheiden worden van hetgeen hij of zij vertegenwoordigt, of het werk dat hij of zij doet. Evenmin kan een politicus verwijzen naar het werk van zijn voorganger en zeggen: het was niet mijn beleid. Erfenissen worden in de politiek nimmer geweigerd. Ze worden aangenomen en te gelde gemaakt.

We laten Teeven achter ons. Maar niet de strijd tegen alles waar hij en zijn boevenbende voor staan. De komst van een definitieve gezinsgevangenis in Kamp Zeist. De wet Terugkeer en Vreemdelingenbewaring die hij in de maakt heeft, en die moet verdoezelen dat een detentiecentrum een ordinaire gevangenis is. Die komt waarschijnlijk dit voorjaar nog in de Tweede Kamer. En er is meer. Vergeten ontwikkelingen. Zaken die ook nog in de pijplijn zitten. Bijvoorbeeld: de plannen om gevangenen 16 euro per dag te laten betalen voor hun opsluiting. Wat Teeven en Opstelten al hebben uitgericht op het gebied van strafrecht heeft het Neederlandse strafrecht al een stuk Amerikaanser gemaakt. Het heeft advocaten al nagenoeg onbetaalbaar gemaakt voor wie van een laag inkomen moet rondkomen.

Kortom: het ministerie van onveiligheid en klassejustitie, dat heet niet voor niks zo. Racisme. Apartheid. Legaal. Wettig. Op alle fronten ingekapseld en geïnstitutionaliseerd. Een erfenis van deze twee misdadigers en velen voor hen. Zij zetten een traditie voort. En het wordt er niet beter op zonder hen.
Ik zeg het maar vast: we mogen niet naïef zijn. We kunnen niet rusten. Hou de ontwikkelingen in de gaten. Het vertrek van dit duistere duo is geen verdienste van onze jarenlange strijd. Het is hun eigen stommiteit, hun web van leugens dat voor één keer zich eens tegen hen heeft gekeerd, maar niet om de beste van redenen.

Teeven 2.0 en Opstelten 2.0 maken hun opwachting. Andere namen. Zelfde misdaden, zelfde verantwoordelijkheid. Laten we onze mouwen opstropen. Opdat zij hun borst nat mogen maken.

Update: tijdelijke straatveger van het ministerie van V&J, tot 18 maart: minister Blok.


Geen opmerkingen: