26 februari, 2014

Wakes bij vreemdelingengevangenis Schiphol veertigdagentijd 2014

Voor de hele gemeenschap geldt één en dezelfde wet, voor jullie zelf en voor de vreemdelingen die bij jullie wonen, voor alle komende generaties. Er bestaat voor de Eeuwige geen onderscheid tussen jullie en vreemdelingen. Dezelfde wetten en regels gelden zowel voor jullie als voor de vreemdelingen." Numeri 15:15-16

Naast de ingang van de Schipholtunnel staat een gevangenis met plek voor honderden mensen die niet in Nederland mogen (ver)blijven omdat ze niet over de juiste papieren beschikken. Binnen de metershoge muren bevinden zich ook een rechtbank en een Aanmeldcentrum met ruim honderd tweepersoonscellen voor mensen die oorlog en vervolging zijn ontvlucht en in Nederland asiel willen aanvragen.
In de lijdenstijd voor Pasen staan wij stil bij wat er in deze gevangenis met mensen gebeurt. Wij geven een teken van solidariteit aan de grensgevangenen.  Tevens maken wij duidelijk dat wij grote vragen hebben bij het opsluiten van mensen die niets misdaan hebben. Dit doen we door middel van wakes bij het Justitieel Complex (JC) Schiphol.
Deze wakes worden ook in 2014 telkens vanuit de traditie en het gedachtegoed van verschillende geloofsgemeenschappen gehouden: 5 maart, Aswoensdag, Religieuzen voor Vluchtelingen en Catholic Worker, 9 maart Stroom, Vineyard en Via Nova, 16 maart Evangelische Broeder Gemeente, Doopsgezinden en Lutheranen, 23 maart Navigators Studentenvereniging Amsterdam, Studentenpastoraat en Time to Turn, 30 maart Stem in de Stad Haarlem en Kerken uit de Haarlemmermeer, 6 april Dominicuskerk, Keizersgrachtkerk en Amsterdamse Studentenekklesia, 13 april Palmzondag Kerken uit Amsterdam-Oost, 18 april Goede Vrijdag Franciscaanse Vredeswacht, 20 april Pasen Oecumenisch Vuur
Klik hier om de poster te downloaden, af te drukken en verder te verspreiden.
Met openbaar vervoer: De wakes zijn bij de grensgevangenis Schiphol, Duizendbladweg 100, Badhoevedorp van 14.00 – 15:30 uur. Adres: Duizendbladweg 100, 1171 VA Badhoevedorp. U kunt er makkelijk komen met Connexion bus 185 vanaf Schiphol Plaza, halte B15. Kijk op de website OV 9292 voor een actuele dienstregeling.
Met eigen vervoer: Download en bekijk de routebeschrijving hieronder. De migrantengevangenis staat in Badhoevedorp aan het einde van de Sloterweg, vlak bij de A4. Het adres is Duizendbladweg 100, 1171 VA Badhoevedorp maar bij veel navigatieapparaten en routeplanners is dat nog onbekend of die sturen je verkeerd. Fietsers opgelet: De Sloterweg is (tijdelijk?) geblokkeerd. Ga via het fietspad langs de busbaan over de Loevesteinse Randweg. Klik hier voor een kaart plus routebeschrijving voor fiets, openbaar vervoer en auto die je kunt afdrukken en die je wél naar de juiste plek brengt.
Met andere wakers: Vanaf NS Station Amsterdam Zuid (naast restaurant Wagamama, Zuidplein 12) rijden er twee auto's naar de wake. Vertrek om 13.30 uur. Aanmelden is niet nodig. Als je te laat dreigt te komen, bel dan: 06 3029 5461. Voor meer informatie schrijf naar de Catholic Worker Amsterdam, Postbus 12622, 1100 AP Amsterdam. Of bel: 020 699 8996 of 06 3029 5461. Wie een geheugensteuntje wil ontvangen per e-mail kan dat laten weten door hier te klikken en een e-mail te sturen naar Gerritjan Huinink.

Geen opmerkingen: