07 februari, 2014

Ruud Uittenhout over Felix Ortt


Op mijn niet-dagelijks lopende weblog een artikel van Ruud Uittenhout uit 1991 voor het christen-anarchismenummer van De AS uit 1991.
Ruud was heel goed ingelezen in het onderwerp, het verbaast mij alleen dat hij niet opmerkt dat Christelijk anarchisme en Het beginsel der liefde identiek zijn.

Ruud debuteerde naar mijn weten in Repressie Revue, subsidiair de voortzetting onder de naam Vrijheid - ik weet niet eens zeker of zijn inzendingen geplaatst waren - zeker niet alle. Het waren duidelijk verkenningen van iemand die het anarchisme ontdekt had in de gedachten van Bakoenin en anderen, eigenlijk was het blad hiervoor niet bedoeld.
Er is niet zoveel van zijn hand te vinden bij een speurtocht naar zijn naam op het net, hij heeft allerlei auteurs vertaald. Misschien vind ik zijn vroegste schrijfsels terug, zij zullen naar het IISG verhuizen alsdan en - het is een karwei, zoals ook het gereedmaken van de onderhavige gescande tekst - misschien alsnog het daglicht zien, jaren na Ruuds overlijden. Naar mijn weten was hij verbonden aan boekhandel Martyrium in Amsterdam. Ik weet niet eens zeker of ik hem ooit echt in levenden lijve heb gesproken, waarschijnlijk zonder het te weten in die winkel. De plaatsing van zijn artikel is tevens een goedmakertje voor de mogelijke omissie ten aanzien van zijn eerste pennevruchten over het anarchisme.

Geen opmerkingen: