21 februari, 2014

Waar dit over gaat - Nieuws dat niet van pas kwam - Mooi gesproken, Domi! - Portfolio 22

Waar dit over gaat

Met ongeloof las ik het op een huiswerksite waar men een Leesverslag over een Gelezen Roman plaatst. Het stuk betrof De Waterman van Arthur van Schendel. Tot ik het verslag had gelezen meende ik dat het ging over een binnenschipper die gegrepen wordt door de ideeën en praktijk van de Zwijndrechtse Nieuwlichters, door de leden zelf de Christelijke Broedergemeente genoemd. Het vroegste moderne socialisme van Nederland. Gemeenschappelijk eigendom, gemeenschappelijk leven, afwijzen van geweld en dus van de loting voor de oorlog tegen de opstandige Belgen – en meer.

Ik had het mis. Op school moet je zeggen dat deze roman over het schrijverschap gaat, dat van Van Schendel in het bijzonder.
Welnu, dit stukje van honderdtwintig woorden gaat over mijn schrijverschap.

Nieuws dat niet van pas kwam

Pas geleden nog wandelde ik met Pilatus, de aardige knappe broer van Hokus, naar de pas in de Zwarte Bergen. We hadden amandelpas bij ons, voor de energie. “Dit geeft geen pas,” zei een passerende smeris, “twee mannen op deze plaats. Laat uw passen eens zien.” Ze werden in orde bevonden.
“Hebben we ze nu gehad?” vroeg Pilatus. “Nou nee,” antwoordde ik. “Ken je bijvoorbeeld de PAS-drank?” Hij keek vragend. “Para-aminosalicylzuur. Smerig goedje met een iets zoete nasmaak. Tegen de tering.”
“Hoe weet je dat nou weer?” vroeg Pilatus, gewend aan rare drankjes met zo’n broer.
“Ik ben verdacht van tuberculose, ik dacht dat je dat wel wist.”
In zijn net passende strakke broek nam hij geschrokken een pas afstand.

Mooi gesproken, Domi!

Gemeente, broeders en zusters!
De wijsheid van de Nederlandse taal is niet te peilen.
Neem het woord “ontmoeten”. Als u de ander tegenkomt, dan valt het “moeten” weg. U kunt de ander links laten liggen, beroofd en kreunend, gewond in de berm. Maar de echte ontmoeting is als u volkomen onverplicht die ander overeind helpt, naar het dichtstbijzijnde hotel brengt, een verbandtrommel er tegenaan gooit en de stakker ook nog een borrel geeft. “Ja stuur de rekening naar mij,” zegt u dan. Maar het MOET niet hoor. Ontmoeten is vrijblijvend, zoals ik al zei.

Dierbaren, voor het Onze Vader is er een collecte voor drie verschillende doelen. Voel u niet geïnspireerd uw knopen of centen in het zakje te lozen.

- Tot ziens zondag 23 februari 14 uur, De Pas, De Misse 4, 5384 BZ Heesch

Geen opmerkingen: