17 augustus, 2013

Extravaganza buiten de kast

Als luisteraar vond ik het een bloedstollend weekeinde. Andy Archer was terug op RNI, de aflossing van de Engelstalige ploeg vond plaats op donderdagen. Hij is er dus geweest van 12 tot 16 augustus 1971. Die zondagavond, 15 augustus 1971, waren alleen hij en Tony Allan te horen. Het leek of alle andere collega's zich schuilhielden. Misschien was het wel zo. In de nacht een samenspraakje. "Do you have a cigarette for me?" "Yes here is one". "I could have kissed you for that." "Anything for an excuse."
De dag daarop waren Tony Allan en Andy Archer van het schip gehaald. Andy vertelde later nog fijntjes aan een Telegraaftype dat een scoop meende te hebben dat het zendschip van Noordzee als Russisch spionageschip werd gebruikt. Allerlei onzin werd er bij gesleept om dit aannemelijk te maken, inclusief de campagne voor de Toryparty in 1970. Van directiewege werd gezegd dat Archer voor de medeschepelingen hinderlijk activistisch homoseksueel was en daarom ontslagen. Als luisteraar kon ik dat begrijpen. Het was een beklemmende ervaring het aan te horen. Of dit nu de Emancipatie bevorderde?
De Telegraaf was op de hand van Veronica, toen en later, een bomaanslag op het schip van de concurrentie was geen bezwaar. De Telegraafhagiograaf van Veronica heette trouwens Peter R. de Vries.


Een gelegenheid om dit op te schrijven is een opmerkelijke opname uit dat weekeinde, 's ochtends vroeg op de omineuze datum 15 augustus, die ik toevallig tegenkwam deze week. Het filmpje laat Maastricht in de sneeuw zien, begin 2013.

In het bovenvermelde samenspraakje werd ook een toespeling gemaakt op de film The boys in the band, dat een poging tot "outen" als thema had. Een laat nummer van het "onafscheidelijke vriendenduo" Leiber en Stoller, zoals het tijdschrift Homologie hen fijntjes noemde:


(How about a little hand for) The boys in the band, The Boys in the Band

Tony Allan is later nog teruggekomen op RNI en verhuisde eind 1972 naar het herrezen Caroline, waar ook Andy Archer was. Op dat station had Tony een introducerende jingle "Tony Allan is gay". Duidelijk genoeg. En in de dagen van dit stukje Schmalz droeg hij op RNI dit - al dan niet bij volmacht - steeds op aan technicus Pierre "van Gent", die ook nog even bij Caroline heeft gewerkt. ("Arnold Layne" oftewel Greg Bance: "Oh Pierre - Pierre - Tony sends his love for you with this one").


Bet ya by golly wow, Stylistics. Wie zich hier niet verliefd bij voelt heeft geen hart.
In een deel van de wereld waar het o zo vanzelfsprekend wordt gevonden dat "we" aardig zijn voor homo's (waarmee al genoeg gezegd is) is het al helemaal officieel onbegrijpelijk hoe risqué dit alles was, veertig jaar geleden. Maar wie weet hoeveel mensen deze openlijkheid geholpen heeft - misschien zelfs dat weekeinde van 15 augustus 1971.

Geen opmerkingen: