17 augustus, 2013

Anarchisme als eeuwige wijsheid

In 2012 zou er een studieweekeinde gehouden worden over het anarchisme, speciaal het religieus anarchisme, in Loughborough, deels als vervolg op een eerder congres in 2008.
De thematiek werd uitgebreid tot het anarchisme in het algemeen. Ik had in gedachten - ambitieus, maar waarom niet - te betogen dat het onmogelijk is anarchist en tegelijk antireligieus te zijn. Organisator Alex Christoyannopoulos leek dit provocatief ten aanzien van de beroepsatheïsten en ried het mij af. Wat mij betreft had Peter Marshall al de basis gelegd met zijn inleiding tot Religious anarchism. Toen maakte ik kennis met Paul Cudenec en hij, op eigen en dus andere wijze, benadrukt de mystieke ader, zoals Bähler het noemt, die "loopt door onze beweging". In feite hield hij een inleiding over de eeuwige wijsheid die spreekt in het anarchisme. Het werd de Sacred soul of anarchism, volgens mij uitgewerkt in zijn boek The anarchist revelation.

Het heeft onbegrijpelijk lang geduurd voordat ik Pauls boek heb ontvangen. Zodra ik er van hoorde heb ik het besteld, hij bood mij een exemplaar aan van zijn auteursvoorraad maar - al was dit op zich een eer - het was mij ook weer de eer te na om de bestelling ongedaan te maken. Maar hoe werken de posterijen tussen Engeland en Nederland tegenwoordig? "De posterijen"? De vooruitgang is niet te stuiten.

Op de zoveelste dag van teleurstelling kocht ik de eerder gesignaleerde vertaling van Karl Jaspers, in het Nederlands Inleiding in de filosofie geheten, wetende dat Paul zich onder andere op Jaspers beroept. Ik heb nu eerste Jaspers gelezen, om er vervolgens achter te komen dat zijn voordrachten integraal te beluisteren zijn op het net. Men kan het wel beter nalezen op papier uiteraard, maar het is bijzonder dat de stem van de wijsgeer zo uit de computer komt...

In het Engels heten de gebundelde voordrachten The perennial scope of philosophy en dit legt meteen het verband met de Perennial philosophy zoals Aldous Huxley die in kaart heeft gebracht. In het Nederlands vertaald en nog onlangs als nieuw te koop geweest onder de titel Eeuwige wijsheid, vertaald door C.L. van Rossem, die een rol speelde in het religieus anarchisme in Nederland. Ik zal er wel bij moeten zeggen denk ik dat zij de weduwe was, ten tijde van de vertaling, van Bart de Ligt.

De mystieke ader...

Geen opmerkingen: