03 april, 2011

Wij zijn er niet voor de zorg, wij zijn er voor de winst


Je leert door om achter een bureau te zitten.
Vanachter dat bureau geef je leiding. Als je heel hoog bent geef je leiding aan anderen die achter een bureau zitten. Ben je iets lager dan zou het kunnen zijn dat sommigen van degenen aan wie je leiding geeft rondlopen of misschien zelfs iets doen, iets wat niet vanachter een bureau te doen is. Maar als je de allerhoogste bent dan ben je zo hoog verheven van alles wat naar productie of andere werkzaamheden riekt dat je vooral peptalk verkoopt over hoe goed "we" het doen of gaan doen.

Tijdenlang heb ik mij geërgerd aan het idee dat je goed doorgeleerd moet hebben om niets te doen dan "leiding geven". Daar leer je niet voor door voor mijn gevoel. Maar ja, ik ben ook zo dom te vinden dat Oudnoors geen luxe is. En ik heb nog nooit vanachter een bureau leiding gegeven, hoeveel ik ook doorgeleerd heb.

Doe je stropdas af, dat ziet er dynamisch en ongedwongen uit en zet een fijne lach op je kop en spreek het voetvolk toe dat het 't goed doet en dat het allemaal nog veel beter gaat worden.

Het doorgeleerd hebben is van geen enkele andere betekenis dan dat het je kwalificeert niets anders te doen dan daar te poseren zonder stropdas met je lach en te stellen dat het goed gaat en dat het nog veel beter gaat worden.

Dit is de interne brief die de afgebeelde man gestuurd heeft.

De schrijver heeft veel dankbare brieven gehad van personeel dat het goed gaat, en van "cliënten" of derzelver familie dat alles volkomen kits is, maar ja dat komt niet in de media. Zoals mijnheer zelf nooit de po van iemand die al twee weken dood is laat staan. Of haar kamer leegrooft, zeggende dat de boedel "vernietigd" is.

En dan is daar die mail van een nabestaande die de desbetreffende passage in de circulaire wat minder gepast vindt. Even moet onze Rob een andere rol aannemen.

Gecondoleerd met het verlies van uw moeder. Natuurlijk doelde ik niet op u, zeker omdat ik u en uw ervaringen betreffende uw moeder niet ken....Mijn oprechte excuses voor wat u overkomen is


Ach, "overkomen" klinkt zoveel lichter en schuldelozer dan aangedaan. En is het "u" overkomen of aangedaan?

Geen opmerkingen: