09 april, 2011

Kambiz Roustayi


Zondag 10 april a.s. wordt op de Dam om 15.00 uur een wake gehouden voor de Iraniër Kambiz Roustayi die zichzelf woensdag op deze plek in brand stak en een dag later overleed aan zijn verwondingen. Zijn herhaalde asielaanvraag was onlangs afgewezen. Deze wanhoopsdaad legt het onmenselijke asielbeleid van Nederland bloot. Ter nagedachtenis van Roustayi wordt een krans op de plek neergelegd waar hij zichzelf in brand stak.

Roustayi verbleef al tien jaar in Nederland. Hij vluchtte uit Iran omdat hij anti-regeringsgezinde publicaties op zijn naam had staan. Terugkeer was geen alternatief, omdat hij er vanuit ging dat hij zou worden opgepakt, gemarteld en opgesloten.

Roustayi staat niet op zichzelf. Te vaak verkeren vluchtelingen in eindeloze procedures, waardoor zij nergens een normaal leven kunnen beginnen: niet in hun land van herkomst waar zij hun leven niet zeker zijn, en niet in Nederland, waar zij van de wereld zijn afgesloten in asielzoekerscentra.

Een land als Nederland kan niet zomaar tien jaar, of zelfs een heel leven, van mensen ontnemen door een inhumaan, inefficiënt asielbeleid. Een land als Nederland kan niet mensen uitzetten naar een land waarvan ieder mens met een gezond verstand weet dat het daar onveilig is.

De wake, die ongeveer een half uur zal duren, wordt georganiseerd door Vrouwen tegen Uitzetting en Platform Stop Racisme en Uitsluiting. Advocaat Jelle Klaas zal spreken.

Bron.

Geen opmerkingen: