27 april, 2011

De spokende melodie en tekst


In de verlaten- en gebrokenheid van mijn bijna lege ouderlijk huis schoot mij onmiddellijk I got plenty o'nuttin' uit Gershwins Porgy & Bess in het hoofd. Het had hier weerklonken, toen het huis nog vers was, van een EP van mijn moeder, een van de oudste 45-toerenplaatjes in ons huis. (Ik heb het nu).

Haunting heet de melodie en het te binnen schieten en mijn hoofd nauwelijks meer verlaten al die weken. In het Nederlands kan het nooit zo vertaald worden dat er ook de connotatie "spook" blijft. En wat was de tekst toepasselijk, nadat de rabauwen van Osira alles gestolen en "vernietigd" hadden. Het loopt tegen koninginnedag, let op dat u zich niet aan heling schuldig maakt bij Sint-Jacob op de Plantage Middenlaan, Amsterdam.

Het Engels heeft dan toch wat extra spookachtigheid.

Geen opmerkingen: