29 oktober, 2010

"What are these Christians doing in the Middle East?"


De trotskist en ik, de anarchist, hadden de argeloze duidelijk Republikeinengezinde professor in de houdgreep, tijdens die treinrit van Aberystwyth naar Shrewsbury. Zomer 2002, Bush en Blair waren de geesten aan het masseren voor de overval op Irak, en de professor was er voor. De bekende riedels die toen al als leugens te doorzien waren, maar voor wie gold dat misschien niet - voor hem bijvoorbeeld?

Als argument waarvoor hij misschien gevoelig kon zijn voerde ik aan dat een overval op Irak de doodsteek zou zijn voor de plaatselijke christenen. Stomverbaasd reageerde hij hierop met de vraag die hierboven staat.

Robert Fisk maakt de balans op van de gevolgen van zo'n twintig jaar "christelijke agressie".
Hartverscheurend om te vernemen dat Libanon, ooit door de Franse kolonialen als een speciaal door christenen gedomineerd stukje Levant gecreëerd, nu misschien nog vijftien procent christenen telt.
Conclusie:
Americans, so obsessed by the myths of East-West "clashes of civilisation" since 11 September 2001, often seem to regard Christianity as a "Western" rather than an Eastern religion, neatly separating the Middle East roots of their own religion from the lands of Islam. That in itself is a loss of faith.

Trefzekerder kan het niet geformuleerd worden.

[Post opgemaakt voordat mij het bericht bereikte van brandstichting in een kerk aan de Profetenstraat in Jeruzalem door zogenaamde kolonisten. Het is niet duidelijk of de illustratie de brand weergeeft, de foto heet "burning house". Een dergelijke spectaculaire brand in de oude stad van Jeruzalem kan niet "onder de pet" gehouden worden, een aanslag met molotowcocktails door "onze democratische vrienden" van de jooods-christelijke beschaving wel natuurlijk.]

Geen opmerkingen: