28 oktober, 2010

Begin de dag met vreugde


Engelenverhalen dreigen al heel snel voor degene die ze leest kitsch te zijn.
In het boek van André Mulder De engel van mijn grootvader komt er een voor van een puber die blijkbaar een initiatierite ondergaat van de Rozenkruisers en daar een meisje (vrouw, zegt hij) van achttien, in wit gewaad gekleed, een transformatie ziet ondergaan: zij krijgt vleugels, de veren zijn duidelijk te zien.
Later wordt zij bevriend met zijn moeder.
Is dat dan een engelverschijning?
Ik zal niet twijfelen aan wat de zegsman volgens zijn verhaal zag. Ik vind de interpretatie "engel" twijfelachtig - maar dan, het is een term die blijkbaar volgens ieder geïndividualiseerd geloof, losgezongen van kerk en godsdienst, ingevuld kan worden.

Ik moest even denken aan het begin van mijn studietijd, niet bepaald de geslaagdste tijd van mijn leven. Op een feestje waar ik niets te vinden leek te hebben (te zoeken misschien wel) maakte een meisje indruk op mij door mij langdurig vriendelijk en uitnodigend aan te kijken. Haar blik zei: praat met mij, laten we vrienden worden.
Ik wist niets te zeggen en durfde niets. Een overweging was dat zij wat jaren ouder moest zijn dan ik, ik schatte zo'n drie of vier. Wat moest zij met mij? (Ik werd nogal wat ouder geschat in die dagen dan ik echt was. Ik calculeerde de schok al bij voorbaat in).
Toch is zij mij bijgebleven zodat ik nu de langdurige blikwisseling die tot niets leidde kan vermelden. Ik weet haar naam nog. En hoe zij er uitzag - daardoor kwam het beeld boven bij het lezen van het bovengenoemde verhaal. Zij droeg een witte jurk die op een onderjurk leek, het misschien wel was (van haar moeder wellicht? het ondergoed van de ouder is de leuke minijurk van de dochter).
Wit dus.

Met haar lieve blik in gedachten doe ik een speurtocht in de zoekmachine. Zij was maar liefst acht jaar ouder dan ik.
En ze is alweer jaren dood.
Wat moet ik met zo'n herinnering en met het bericht? Nooit gedacht aan "engel". Ik word hier ook niet vrolijk van.

Maar dag, je bent niet vergeten, hoe eenzijdig de herinnering waarschijnlijk ook is.

Geen opmerkingen: