26 oktober, 2014

Zie, Ik heb u in de beide handpalmen gegraveerd - 2 november 2014

Op zondag 2 november, Allerzielen, herdenken wij met ontzetting en schaamte al die mensen die verdronken zijn in de Middellandse Zee, op weg naar Europa gestorven aan de hoop.

Op deze dag vindt om 18 uur op de steiger voor voormalig bejaardenhuis Amstelhof in Amsterdam een herdenking plaats voor de overledenen aan de Europese buitengrenzen. Bij de herdenking nemen verhalen van omgekomenen een belangrijke plaats in. De herdenking wordt georganiseerd door de Catholic Worker Amsterdam en het Wereldhuis van de Protestantse Diaconie.

Aan de buitengrenzen van Europa spelen zich dagelijks drama’s af. Mensen die op zoek zijn naar een beter en veiliger leven, verdrinken in zee of komen op andere manieren onderweg om. Naamloos, in stilte. Volgens cijfers die zijn verzameld door ‘United Against Racism’ gaat het sinds eind jaren ’90 om ruim duizend doden per jaar, in sommige jaren zelfs dubbel zoveel. Een belangrijke oorzaak is het strenge migratiebeleid van de EU dat vluchtelingen dwingt risicovolle routes te nemen.

Middagprogramma met documentairemaakster Jacqueline van Vught:

Voorafgaand aan de herdenking wordt op de zolder van de Protestantse Diaconie (enkele minuten lopen van de Amstelhof) de indringende documentaire ‘Borders’ getoond. Documentairemaakster Jacqueline van Vugt reisde langs alle grenzen die Afrikaanse asielzoekers passeren tijdens hun lange tocht naar Europa. Ze laat de ontberingen onderweg zien – en de ijskoude ontvangst in Europa. Jacqueline van Vugt zal na afloop in gesprek gaan met het publiek over de documentaire.

Programma:
15.30 uur: inloop in de zolder van de Protestantse Diakonie, Nieuwe Keizersgracht 1a.
15.45 uur: vertoning van de documentaire ‘Borders’
17.15 uur: nagesprek met Jacqueline van Vugt, maakster van de documentaire
18.00 uur: start herdenking op steiger voor de Amstelhof o.l.v. Jan Stuyt SJ, voormalig coördinator van het vluchtelingenwerk van de jezuïeten in Europa m.m.v. het koor van de Evangelische Broederschap.

Voor meer informatie:
- Protestantse Diaconie Amsterdam (Matthias de Vries), tel. (020) 535 30 34/ 06-13583823
- Jeannette Noëlhuis (Frits ter Kuile), tel. (020) 699 8 996 / 06 – 30295461

Geen opmerkingen: