07 oktober, 2014

De versleepten van de Indische Oceaan


Een paar jaar geleden kon ik even aandacht besteden aan de Sid(d)i van het Subcontinent: nazaten van uit zwart Afrika versleepte mensen. Hun aantal is niet eens precies bekend, enkele tienduizenden mensen, en wat betekent "minderheid" in India of Pakistan? Welnu, het wordt hier uitgelegd, en hier is een fotoserie met bijbehorend verhaal.

Geconcentreerd op een overzichtelijk eiland met een overzichtelijke bevolking geteisterd door een in aanleg genocidaal regime is er ook een Afrikaans-Srilankaans volk, Kaffir geheten, zonder negatieve bijklank. Als de taal Creools op Portugese basis is hoor ik het er in ieder geval niet in.

Kaffir culture from Kannan Arunasalam on Vimeo.

Hoe spannend en meeslepend de muziek ook is, er zijn vanuit Kaffir-kringen andere, "modernere" muziekstijlen ontwikkeld, de baila - het volgende nummer doet wat instrumentatie betreft aan Portugal denken.


Irene Josephine, Wally Bastiansz


Kakiri Palena - MS Fernando (Kawadi, Papare)
En bij deze nog modernere opname kan ik aan de hand van het onderschrift niet bepalen wat de titel van het nummer is, de naam van de muzikanten en de naam van het groepje dansende meisjes. Met op per definitie onjuiste ogenblikken reclame voor koophuizen in Colombo...


Het verslepen van mensen over de Indische Oceaan is tot veertig jaar geleden doorgegaan en het lijkt een illusie dat het afgelopen is nu. Chagos, een schakel tussen Afrika en het subcontinent, de bevolking gedeporteerd voor imperialistisch militarisme. Een Chagossiaans zomerfestival, Crawley 2013.

Wie zal vertellen of De Beschaving dezer dagen weer eens verdedigd wordt met bommenwerpers vanaf Chagos?

Geen opmerkingen: