09 oktober, 2014

Rojava als anarchistisch bolwerk

David Graeber beschrijft de door het Koerdische volksleger bestuurde provincies in Noord-Syrië, Rojava genoemd, in termen die doen denken aan Spanje 1936-37. "Links" laat het afweten, vindt hij, ten aanzien van de Koerdische revolutionaire strijd. Het zal niet de eerste keer zijn ten aanzien van de Koerden, en wat is het "links" waar hij naar vraagt? Hij zou langzamerhand beter moeten weten.

En dus is het afwachten voor het Turkse regime tot de als strenge moslims poserende fascisten de stad Kobanê innemen - zelfs als het AKP-regime tegen deze fascisten zou zijn, wat nog maar helemaal de vraag is, is het meer tegen iedere vorm van (zelf)organisatie van Koerden, dus zoals in 1937, of 1973 Chili, zullen de democratisch-humanitair jammerende vertegenwoordigers van de "Internationale Gemeenschap" alleen met woorden eventuele afschuw uitspreken. Patrick Cockburn beschrijft de situatie nader.

Wat documentatie over het blijkbaar anarchistisch te noemen karakter van het bestuur in Rojava: hier, hier, dit artikel vertaald in het Nederlands, hier en hier.

Op mijn zustersite A Pinch of Salt een expliciete benoeming van Rojava als anarchistische vrijplaats. Dit zal reden te meer zijn het voorkomen van de val van de stad Kobanê "geen prioriteit" te noemen.
Ja, de bewapende Koerdische vrouwen herinneren sterk aan de mujeres libres van "toen" en vormen een schril contrast met de andere kant, waar zich overigens de internationale brigades bevinden.

Geen opmerkingen: