22 oktober, 2014

Pikbroekenrevolutie in Londen

Het wordt aangekondigd als tarpaulin revolution en dat is dan eens een frase waar ik een woordenboek bij moet pakken. Tarpaulin betekent persenning, dus deze vertaling is ook niet aan mij besteed. Het is naar ik begrijp een geteerd zeil, het woord pikbroek hangt met dat teer samen.

Maar goed, ik heb het gemist tussen alle spookachtige nieuws van de afgelopen dagen door: van 17 tot en met 26 oktober wordt er een Occupy-actie gehouden in Westminster voor het parlementsgebouw en ja, daar treedt de politie tegen op: insluiten ("kettling"), oppakken, uiteenjagen. Zo ziet de democratie er uit.
Kameraad en medeblogger Keith Hebden was een van de sprekers bij de aftrap - toch merkwaardig en jammer dat ik dit ook als nieuws gemist heb. Andere "namen": David Graeber, Caroline Lucas, Russell Brand.

Een stem uit Schotland over de actie.

De al dan niet geteerde zeildoeken hangen of hingen op Parliament Square, het protest is duidelijk: "wij" hebben niet gekozen voor bezuinigingen, uitverkoop van de gezondheidszorg, afbraak van het sociale stelsel en zo meer. En eens te meer blijkt de staat niet bereid zelfs maar het protest te laten doorgaan.
"Revolutie" echter impliceert de machtsvraag.

Geen opmerkingen: