15 december, 2012

Privilege, zweet en branden

Het verlopen warenhuis waar ik volgens mij nog nooit een stap binnen heb gezet (te duur!) is weg - men zegt: naar een andere plaats in de stad, dichtbij, maar ik mis het alleen doordat het weg blijkt te zijn. De namencombinatie Abercrombie & Fitch staat op het raam, de ramen zijn verder geblindeerd. Een groepje jongelui (allen zeer "autochtoon") staat te wachten, klaarblijkelijk op een openingsplechtigheid, voor genodigden waarschijnlijk want het is het uur waarop de winkels juist sluiten.

In de ruime omgeving zoemt het op straat: Abercrombie & Fitch. Ik krijg bij de namen associaties met wc-stortbakken en badkuipen, zoals Villeroy & Boch, maar de plaatselijke sufmedia maken duidelijk dat het - wat een verrassing - om kleding met een logo gaat. Meisjes komen aan het woord die de winkels kennen uit New York en Londen en weet ik verder veel, en dit merk wordt heilig genoemd. Heilig!
De kleertjes zijn naar verluidt nogal duur maar gaan grif van de hand. Wie heeft het over crisis? Eindelijk Abercrombie & Fitch in Amsterdam.

En natuurlijk komen de kleertjes die de dra(a)g(st)ers een onschuldig voorkomen dienen te geven uit sweatshops in Zuid- en Oost-Azië, een winkel die anders probeert te zijn wijst hier fijntjes op. Boven een brand uit 2010, in de berichtgeving is de laatste grote brand nog niet meegenomen.
Een demonstratie naar aanleiding van een andere brand bij een leverancier van de Heilige Firma.
De mensen in deze demonstratie dragen niet de "preppy" kleding, zij hebben er geen boodschap aan dat wat zij maken
embodies the essence of privilege and East Coast.
Heiligheid in verband met sweatshopwerk en brandgevaarlijkheid waarbij tientallen zoniet honderden niet-geprivilegieerde, gekleurde mensen het leven laten.
Er staan bij de opening van zo'n winkel geen mensen met pamfletten die de winkelbeluste jongeren zouden kunnen duidelijk maken dat de onderhavige kleren waarschijnlijk in dezelfde fabriek gemaakt worden als de kleding van Wibra of Zeeman en hoeveel bloed, zweet en tranen er kleven aan "de essentie van privilege en Wassenaar" [hoe dit naar Nederland te transponeren?].
Bij dezen dan. Meer hierover hier en via de zoekmachine op de desbetreffende site.

Geen opmerkingen: