07 december, 2012

James en de Engelse Revolutie


Ik heb het boek van James Scott niet gelezen, moet wellicht wel, maar ik vermoed dat hij kropotkiniaans redeneert, zoals ook David Graeber - die schrijft hoeveel "communisme" er in de "samenleving" is dat "we" vanzelfsprekend vinden. Nog wel, voeg ik daar niet al te optimistisch aan toe. Communisme en anarchisme in het dagelijks leven komen op hetzelfde neer. De ideologische terreur van de afgelopen decennia was er op gericht hier mee af te rekenen.

Ik denk ook aan de optimistische marxist C.L.R. James en zijn The future in the present - zoekend op het net vond ik heel wat teksten van hem op het onvolprezen Marxists.
Voor mijn speciale studiegebied over de Levellers. Vooralsnog niet het gezochte, maar er staat veel tegenover.

Geen opmerkingen: