10 december, 2012

Devagar, devagarinho, emekiro

Een Manchester ("shoegazer")-stijl nummer waar nou juist geen schoen aan te pas komt.
Geen flauw idee waar het over gaat.

Negua joan da ta, Zea Mays


Bota bexamela, Alaitz & Maider


Een bertsolaria van Uxue Alberdi, auteur bij Zirimiri Press
Het lijkt mij dat het iets is als het Azoreaanse Pézinho da Vila: er worden wat woorden opgegeven en de zanger(es) toont haar of zijn kunnen door er geïmproviseerd een couplet bij te maken - zo werkt bertsol blijkbaar. Op het pézinho, de naam zegt het al, moet ook nog gedanst kunnen worden.


Een anoniem Voetje van de Stad [Ponta Delgada]

Uxue Alberdi moest nog geboren worden toen ik en mijn makkers*) uit de "rode jaren" onze blik naar het zuiden van Europa wierpen, waar revolutie en contrarevolutie bij elkaar lijken te liggen, het deel van het continent dat zwaar gestraft wordt voor - waarvoor?
Het daagt mij weer - waarom in 's hemelsnaam Baskisch willen leren?
In het zuiden "gebeurde het". En gebeurt het nog of opnieuw.

*) Ik hanteer deze in principe onheuse formulering omdat ik weet waar ik sta en gestaan heb de afgelopen decennia. Ik denk niet dat de meeste "basisten" van toen nou zoveel veranderd zijn overigens.

Geen opmerkingen: