30 december, 2012

Hiertegen kan ik niet op dubbeleboterhammen


"Seksualiteit was iets dat [sic] moest en dat je ook moest delen."
Ja, met de Geliefde Ander dus. Moest het niet in andere decennia? Delen met wie anders?

"Wanneer en met welke demonstratie heeft u, al dan niet gedwongen door een ouder, meegedaan?"
Tja, die Chilidemonstratie, mijn waarde, daar hadden wij ons eigen blok in, en "wij", de buitenparlementairen, anarchisten maar dat woord heb je niet onthouden, hebben zelfs het initiatief genomen tot de oprichting van het Chilicomité.

"Wat is het beste disconummer uit de jaren '70?"
Als serieus Carolineluisteraar vond ik disco beneden mijn waardigheid. Maar het meisje met wie ik onverwacht in een discotheek terechtkwam in de late nacht had daar geen boodschap aan. Na lang geaarzel van mij vond zij het echt tijd de vloer op te gaan en ik moest mee. "That's the way I like it" klonk door de installatie. Het beste? De nacht waarin ik voor disco viel. En meer (dat ga ik dus niet "delen", ik zeg al te veel).

Ik weet niet of u het knipsel kunt bekijken en vergroten en dus lezen. Misschien lukt het hier.
Het naaktstrand van Zandvoort dateert van 1975. Omstreeks die tijd werd het ook gebruik op niet-naaktstranden dat vrouwen hun "bovenstukje" uitdeden.

De rode jaren waren lang niet voor iedereen "rood". Het zou kunnen dat "links" in de ruimste zin van het woord de culturele hegemonie bezat. In de krochten werd de contrarevolutie voorbereid, voorzover zij al niet volop in praktijk gebracht werd, zoals in de VS, waar de zwarte en indiaanse beweging vervolgd en vernietigd werd. En de ideologische voorbereiding plaatsvond voor het "marktdenken", ook neoliberalisme genoemd, in Europa ook ingeleid door de "nieuwe filosofen". Rechts heeft meer van Gramsci geleerd dan "links".
De VPRO van nu gaat hierin geheel mee en presenteert "geschiedenis". Voor de jaren zeventig moet je je schamen.
Ik kijk met enige verwondering terug op het snordragen, ja. Zowel snorren als lang haar bij mannetjes zijn nu "rechts" dus de terugblik roept gêne op.

Als De AS in feite maar drie keer per jaar uitkomt verschijnen er drie Dubbele boterhammen met kaas per jaar. Ook bij tijd van leven komt het dus nooit af.
Geen opmerkingen: