04 december, 2012

Marcel Minnaert


De takken van de iepen in de stad kleuren rood, de winter staat nog voor de deur, het heeft gesneeuwd. Toch lijkt mij deze verkleuring een teken van de "werking" in de boom die nieuwe bladknoppen voorbereidt, met andere woorden: ik zie het als een lentebode. Wel uitzonderlijk vroeg dan maar de natuur is toch van slag aan het raken - bloeiende narcissen in de late herfst van vorig jaar, dat kon toch ook. (In de tobbe die ik heb moeten leeggooien wegens bijna-permanente overstroming staken wel al de bollen hun kop boven de grond - dit moeten ze dan afmaken in de volle grond).

Toen ik op het net wilde zoeken naar berichten over die iepenverkleuring vond ik geen antwoord, maar ik kwam terecht bij de mij tot nu toe - merkwaardigerwijze - onbekende Marcel Minnaert, die in zijn Natuurkunde van het vrije veld de kleuren in het landschap behandelt, en veel meer. De mij onbekende boeken staan online, geïllustreerd en al. Nee, het is niet hetzelfde als een boek waarmee je het veld kunt ingaan.
Een biografie van Minnaert, die mij een belangrijk en belangwekkend persoon lijkt is ook al online te vinden. Rechtvaardig lijkt het mij niet, zo al bijgezet te zijn, maar zou ik hem ontdekt hebben zonder deze bijzetting?

Bioloog, astrofysicus, Vlaams nationalist, pacifist en marxist - intrigerend.

Geen opmerkingen: