23 mei, 2008

Laat hen gras drinken!


Eerlijk gezegd: "mijn" pindakaas is het niet, ik vond het wel opmerkelijk dat de NOF/Calvé adverteerde in de christen-anarchistische pers zo'n honderd jaar geleden. Omdat het vegetarisch verantwoord was? Vandaag krijg ik dankzij het nieuws het antwoord.
Misschien speelde de industrieel die het bedrijf heeft opgericht een rol: hij stond in opvattingen (en eerlijk gezegd ook: wat afkomst betreft) dicht bij het christen-anarchisme.

De Nederlandsche Oliefabriek fuseerde en werd vervolgens opgenomen in de multi Unilever, reden genoeg om het product te boycotten.
De laatste schakel die de pindakaasfabriek verbindt met het utopisch-socialistische verleden wordt vandaag verbroken: Calvé vertrekt uit Delft.

Ik kwam de naam van Van Marken, stichter van de NOF, tegen in verband met de vraag of melk niet direct uit gras te winnen is, eenvoudiger, en goedkoper. Of dat de arbeiders dan misschien grassap konden drinken? In gedachten ben ik dan even in Manhattan waar uiterst kleine glaasjes grassap worden getapt, bereid waar je bij staat. Niet een arbeidersdrankje. Het is raar gelopen in de wereld...

Geen opmerkingen: