29 mei, 2008

Denktank beveelt nationalisering openbaar vervoer aan


Waar mensen al niet opkomen...
Op de dag waarop ik het bericht over de TESO had geplaatst, had Trouw in de papieren krant in de rubriek Denktank een idee van een lezer(es). Nationaliseer het openbaar vervoer!

Je moet er maar opkomen. Ja, het was een liberaal/vrijzinnig-democratisch idee, een eeuw of meer geleden. Sterker nog, liberale ondernemers richtten een maaschappij tot exploitatie van Staatsspoorwegen op, dus met als uitgangspunt dat dit bedrijf genationaliseerd diende te worden omdat het onzinnig is in deze sector net te doen of er te concurreren valt.

Maar vraag de gemiddelde persoon die zich heden liberaal noemt, of vrijzinnig-democraat, of desnoods sociaal-democraat, en hij of zij zal mompelen dat dit een vuurrood ideetje was dat uitging van de maakbaarheid van de samenleving en van zinloos verzet tegen de markteconomie, en dat van mijn belastingcenten, en bedenk zelf de rest en kleur de plaatjes.

Overigens komt ook het grootste deel van de sociale wetgeving uti de linksliberale hoek, met hulp uiteraard van de zogeheten christen-democraten. De sociaal-democraten mochten in Nederland pas in 1939 met de regering meedoen. Maar de rode dictatuur heeft toch mooi de hele twintigste eeuw geduurd, vooral in de jaren zestig mijnheer.

Nationaliseer het openbaar vervoer. Jaja. En de verbeelding aan de macht.

Geen opmerkingen: