23 mei, 2008

Het noorden kwijt


Crewe is een oude industriestad waar de industrie vertrokken is, zoals op zoveel plaatsen in Groot-Brittannië. Wat resteert is de rol van knooppunt van spoorwegen. Het noorden van Engeland heeft een misschien wel etnisch te noemen afkeer van de Tory-partij, dus als de kandidaat van deze partij overtuigend een tussentijdse verkiezing wint is er iets aan de hand.

Dat is er ook. Redelijkerwijs had de stad kunnen kiezen voor de Liberaal-Democraten, maar ook die hebben verloren. Ze verheugen zich langzamerhand wel op de rol van tweede partij. In feite valt er wel iets te kiezen, als men voorbij de twee grote partijen in Engeland kijkt, maar het is moeilijk door het ongunstige kiesstelsel.

De doodsklok luidt voor New Labour, het is verdiend en het is niet iets om blij over te zijn - en in Nederland zal de zusterpartij de PvdA ook in deze fuik zwemmen, als dit al niet gedaan is. De ondergang toeschrijven aan Brown of Bos is onzinnig - alsof Blair en Kok frisse figuren zijn. De totale arrogantie van de macht die alleen omwille van zichzelf wordt uitgeoefend, en ten dienste van de corporaties, stuit bij uitstek de beoogde achterban van de sociaal-democratie tegen de borst. Zijn de Tories een alternatief? Zij hebben nooit aangedurfd wat New Labour doet: uitverkoop van de nationale gezondheidszorg, het onderwijs, de posterijen, en daarbij allerlei imperialistische oorlogen voeren. Het unique selling point van New Labour is dat ze zoveel smerissen hebben aangenomen. Daar hebben ze ook ruzie mee, want die willen opslag, en dat krijgen ze niet.

Aan het requisitoir van George Monbiot kan ik verder niets toevoegen.

1 opmerking:

Anoniem zei

Hi nice site for christian.....