13 mei, 2008

Anarchisten in de VS, in soorten


Een mij tot heden niet bekend Sloveens onderzoeker op het gebied van het anarchisme interviewt Howard Zinn. Geen kwaad woord over de bekendste anarchist van nu uit de VS naast Chomsky, en ik zal hem helaas gelijk moeten geven op het gebied van de slechte pers die de term anarchisme heeft - niet nieuw overigens, want ruim een eeuw geleden werd het streven vereenzelvigd met aanslagen, al dan niet op gekroonde hoofden of politici. Het heeft de opkomst van het christen-anarchisme dat zich ook zo noemt, niet in de weg gestaan, noch die van het anarcho-syndicalisme.

Ik moet wel van mening verschillen met Zinn over de vroegste anarchisten in de VS. We komen hoe dan ook uit bij mensen die zich niet zo noemen, of het nu om de Transcendentalisten gaat of om de vroegste christen-anarchisten die niet zo heetten, van wie Adin Ballou dan weer de belangrijkste is (ik heb zijn naam op verscheidene plaatsen verkeerd gespeld, excuses, het wordt hersteld).
Zijn belangrijke oproep tot weerloosheid staat op het net.

De red scare van na de Eerste Wereldoorlog is inmiddels vervangen door een green scare, maar dankzij de activiteiten van provocateurs en het klaarblijkelijk strafbaar stellen van het hebben van gedachten zoniet spelen met plannen tot (zonder deze uit te voeren) kan men tot twintig jaar gevangenis veroordeeld worden in het land der vrijen en het thuis van de dapperen. Anarchisme nu, zoals beloond in de VS van George W. Bush.

Geen opmerkingen: