07 februari, 2008

We zijn er en wat nu?


Tsjaad is zo'n stuk Afrika dat bij de conferentie van Berlijn in 1885 aan Frankrijk is toegewezen. De rechte lijn die de verzamelkolonie Frans West-Afrika moest scheiden van Frans Equatoriaal-Afrika werd dan maar de westgrens van... tsja, Tsjaad. Zolang het land bestaat (en heeft het eigenlijk ooit bestaan?) heerst er burgeroorlog, en dus steunt Frankrijk de zittende regering, maakt niet uit hoe deze aan de macht is gekomen. Een uitzichtloze zaak. Tsjaad is - alleen een blik op de kaart zou al moeten volstaan - een monument van de wandaden die de Europese mogendheden in Afrika verricht hebben: hier hebben jullie je eigen onafhankelijke staat. Maar wie zijn "jullie"?

De hoofdstad van dit Franse koloniale departement heette Fort Lamy, het is bij de onafhankelijkheid herdoopt in N'Djamena, "we zijn er" - aan de overkant van de woestijn bij het Tsjaadmeer - een meer dat schielijk aan het verdwijnen is.

De nieuwste opstandelingen waren er inderdaad, maar kenden er de weg niet en slaagden dus niet in hun verovering van de hoofdstad. Sarkozy staat trouwens pal voor de huidige president, al vraag ik mij wel af op wat voor gronden - maar omdat er van begin af aan Franse militairen in de weer zijn geweest zal er ongetwijfeld een hoger doel achter zitten - ik las ergens iets over olie. Zou het echt?

Honderden in de verslagen natuurlijk niet bij name genoemde doden. En alweer uit het wereldnieuws verdwenen. Tsjaad.

Illustratie: het lot van Rabih az-Zoubayr, die het gewaagd had zich te verzetten tegen de Fransen, 1900.

Geen opmerkingen: