12 februari, 2008

Op de heuveltop

Leuke site ontdekt, een Dominicaans initiatief - wat is er met Dominicanen? Ik volg bepaalde dingen niet goed, vrees ik.
Enfin, hier dus, met de stelling Mystieke ervaringen hebben niets met God te maken. Hier mijn interventie, voor heel trouwe lezertjes v/m geen nieuws:

En wat dan nog...

De uitgesproken anti-mystieke socioloog/theoloog Jacques Ellul vertelt in een interview dat hij omstreeks zijn examentijd een mystieke ervaring had. Hij schrok zo dat hij op de fiets stapte en "het" van zich wegreed. Meer zegt hij niet (en zal hij ook niet meer kunnen zeggen). Ik kan mij dat goed voorstellen. Er zijn ervaringen/gewaarwordingen/flitsen die verontrusten en beangstigen. Maar dat zegt nog niet dat ze iets met God van doen hebben.

Het komt er op neer: een gedefinieerde God is geen God; een begrepen God is geen God. Je kunt het dus gerust ontkennen. De schok, de verontrusting, de ontregeling blijft. Bij Ellul zo zwaar dat hij anti-mysticus werd (ik vermoed dat de grote al even anti-mystieke theoloog Karl Barth ook uit een dergelijke ondervinding spreekt).

Ik vond het lezen over de mystieke ervaring van Ellul, zittend in het gras op een Welshe heuveltop in de zon, op mijn beurt een haast mystieke ervaring.

Al met al: mee eens en niet mee eens. Niet uit onwil om te kiezen, maar uit onvermogen.

Geen opmerkingen: