13 februari, 2008

De dagelijkse waanzin

Fanfaretoeters! Nieuws! nieuws! Newsnight gaat er voor zitten: de Russen zijn uit op een nieuwe koude oorlog. Een Deskundige die er een heusch boek over geschreven heeft wordt in een drieweggesprek betrokken met een type van een Denktank (dat is iets wat meer met tanks dan met denken te maken heeft, jongelui, noteer dat). De toestand is ernstig en het Westen moet een weerwoord hebben: goed bewapenen. Het valt mij op dat de deskundige auteur de naam van de Russische president niet eens kan uitspreken. Maar nu ik het opschrijf bedenk ik dat ik nog nooit een "westerse" deskundoloog de naam van Boris Jeltsin goed heb horen uitspreken, dus precedent genoeg. Tenslotte kent Ruslanddeskundice C. Rice het verschil tussen da en njet ook niet.

Afgezien van dit toch niet onbelangrijke detail: je moet maar durven. De Verenigde Staten annexeren in het wilde weg allerlei oud-Warschaupactstaten en Sowjetrepublieken bij de Noordatlantische Verdragsorganisatie, vallen landen aan de rand van het voormalige Sowjetrijk aan (want daar liggen Irak en Afghanistan tenslotte), geen land dat in staat is de VS aan te vallen en dus heeft deze mogendheid een record-oorlogsbegroting - en dan wordt ons opgedist dat Rusland uit is op een nieuwe koude oorlog?

Ach, en Ron Paul is er in feite ook mee gestopt.

Kom, laat ik even naar collegae De Sakervalk en - na een verontrustende afwezigheid wegens ziekte terug - Arthur Silber verwijzen nu het nog kan... Als tegengif tegen de dagelijkse waanzin. Je weet maar nooit wanneer die concentratiekampen van Halliburton in de VS gevuld gaan worden.

Geen opmerkingen: