27 februari, 2008

Praktisch idealisme - 1

Ongewijzigd Wikipediartikel, integraal overgenomen:

Praktisch idealisme is een levensstijl.
Met praktisch idealisme wil men de wereld proberen te verbeteren. Het gaat er hierbij vooral om dat men bewuster keuzes maakt en bedenkt dat niet in alles zuiver idealistisch moet of kan handelen.
Het gaat er ook om dat men verantwoordelijkheid neemt voor zijn acties en het effect ervan op de wereld om zich heen. Met daarbij dan de notie geen schuldgevoel te hebben als je iets niet-idealistisch doet, omdat dat schuldgevoel geen positief effect zal hebben op de wereld om je heen.
Een voorbeeld van een simpele praktisch idealistische handeling is het uitzetten van de televisie in plaats van deze op standby te laten staan. Andere voorbeelden zijn minder vlees te eten (partieel vegetarisme) of een keer gebruik maken van openbaar vervoer in plaats van de auto.

- Tot zover het Wikipedia-artikel. Een nadere uitwerking bevindt zich op de site van mini-publiek-omroepje Llink:

Juist Nu is de plek om te kijken wat jij kunt doen voor een betere wereld! Op deze site vind je tips en informatie die inspireren om voor je idealen in actie te komen. Praktisch idealisten dragen niet de hele wereld op hun schouders maar gaan gewoon aan de slag.

LLiNK gelooft in praktisch idealisme: Wij zijn op heel veel manieren verbonden met de wereld: door de kleren die we dragen, door hoe we stemmen of waar we werken. En jij hebt daardoor invloed op het leven van anderen. Waarmee te beginnen?

- Bijvoorbeeld: kleding kopen met teksten tegen aids, waarvan een deel van de opbrengst gaat naar aidsbestrijding - een Zweedse wegwerpmodeketen belooft het.
Waar en onder welke omstandigheden wordt de meeste kleding van deze keten gemaakt? Laat me raden...

- Boek een hotel dat een deel van zijn winst afstaat aan... Amnesty International.
Het valt mij moeilijk hier niet een vloek bij te laten vallen. De grote Postcodeloterijprofiteursorgansiatie, in geldnood? Praktisch idealisme om een hotel te boeken dat een aftrekbare gift aan deze bijna-quango afdraagt?
In welke wereld leven deze praktisch-idealisten?

Meer over het Wikipediartikel hierboven.

Geen opmerkingen: