21 oktober, 2006

Herdenkingswake


Van 26 op 27 oktober 2005 woedde er een verschrikkelijke brand in het detentiecentrum Schiphol-Zuidoost. Elf gevangenen kwamen om het leven, vijftien raakten ernstig gewond en tientallen liepen trauma's op.De slachtoffers waren merendeels mensen die vast zaten om uitgezet te worden. Zij hadden niets misdaan, ze werden nergens van verdacht, het enige probleem was dat ze geen geldige verblijfsvergunning (meer) hadden.

Eén jaar later willen we de slachtoffers gedenken, aandacht schenken aan overlevenden en nabestaanden en stil staan bij het hardvochtige uitzetbeleid van ons land.

De Initiatiefgroep Herdenking Schipholbrand roept iedereen op mee te doen aan (een gedeelte van) de grote wake bij het hek van detentiecentrum Schiphol-Zuidoost (Ten Pol 64, Oude Meer)
De wake begint op donderdagavond 26 oktober om 21:00 uur en loopt door tot vrijdagochtend 8:00 uur.

Om 20 uur vertrekt er vanaf het plein voor Schiphol Plaza een bus naar de wake en om 22:15 uur rijdt er een bus van de wake naar Schiphol-NS station voor mensen die niet de hele nacht door kunnen waken. Een verwarmde bus zal de hele nacht bij de wake blijven.

Op donderdagavond 26 oktober is er om 19:30 uur een herdenkingsbijeenkomst in de Dominicuskerk, Spuistraat 12 te Amsterdam.

Na afloop zal er een bus naar de wake bij de Schipholgevangenis vertrekken vanaf het Victoria-hotel tegenover Amsterdam CS. Later in de nacht rijdt deze terug naar Amsterdam-Centrum.

Boxtel, Emmen, Eindhoven, Heerlen, Hoofddorp, Leeuwarden, Maarssen, Heemskerk, Zaandam - naast Schiphol zijn dit plaatsen waar al wakes gepland zijn.

Het streven van de organisaties die de wakes ondersteunen is dat er op veel meer plaatsen bij de brand die elf machteloze opgeslotenen het leven heeft gekost te gedenken.

Geen opmerkingen: