24 september, 2006

Modern godsbeeld

Naar aanleiding van een onderzoek onder voorgangers m/v naar hun geloof in god/God schreef Fransje het onderstaande op de site van de IKON:
"Door veel te lezen, veel te praten, te discussiëren, maar vooral door veel te denken ben ik tot de conclusie gekomen dat here?dame?god niet bestaat en nooit heeft kunnen bestaan. Steeds meer wordt bekend van het grote onbekend gebied in de hersenen en welke functies/reacties bepaalde gebieden hebben. Zo is onomstotelijk recentelijk vastgesteld dat er een gebied is, verantwoordelijk voor de religieuze beleving. Een bij toeval aangeraakt hersendeel tijdens een operatie tbv vallende ziekte had tot gevolg dat de patient een zg uittreding beleefde. Alles zit in de hersenen, dus ook alle mogelijke godsdienstfantasieën die er zoal op onze wereld zijn. Wij ZIJN onze hersenen, niet meer en niets minder. En: je kunt toch wel als ethisch verantwoord-, normen&waarden-hanterend wezen leven, ook al heb je niet de 'kapstok' die god/godsdienst heet. Sorry als ik evt mensen kwets, ik ken het gevoel, er zijn voortdurend mensen die mij willen kwetsen. Echter, het raakt me niet, ik raak er echter nog meer van overtuigd dat al die godsdiensten intrinsiek intolerant zijn. Leve de denkende, vrije mens!"

Die onomstotelijke ontdekking van een gebied in de hersenen lijkt mij best omstotelijk. Maar verder lijkt F. mij een gepaste reactie te geven.
Als God in de hersenen zit, zit "hij" toch echt "ergens". Ik kom nog op het desbetreffende rapport terug - maar in de besprekingen vallen termen als "moderne godsbeelden", waarbij God de Moeder als laat-twintigste-eeuwse uitvinding wordt vermeld.
Modern? Laat-twintigste-eeuws? Waar hebben deze mensen het over?
Ik vrees dat het "traditionele godsbeeld" hier een oude man met een lange grijze baard op een troon is, die als een soort Sinterklaas in het grote boek kijkt of wij stout zijn geweest.
En maar zeuren over de Verlichting die het christendom zo heeft aangeraakt. Overigens is die man met de baard renaissancistisch...

Geen opmerkingen: