15 september, 2006

De eerste zwarte buitengaatse souljock - gevonden?


Op zondag 23 juli 1967 kwam ik terug van vakantie op Mallorca. Op een radio had ik daar een keer Radio 227 ontvangen, het Nederlandstalige station dat als opvolger van Swinging Radio England uitzond vanaf een schip voor de Engelse kust. Hoe kon ik weten dat de non-stopmuziek op de golflengte die avond de laatste klanken van het station waren? Het waren in het algemeen de nadagen van de Britse buitengaatse radio, twee weken later verdween het zusterstation Radio 355.

Naast de muziek was ook het deejaydom op de schepen iets om steeds in de gaten te houden. Kort voor het einde was er nog een transfer van Caroline naar London, Tommy Vance, die de net vertrokken Keith Skues verving.
Op Caroline waren juist twee nieuwe stemmen te horen: Roger Day, vroeger Radio England (de voorloper dus van 227), en "The Simple One" Tony Simon (zo verstond ik de naam). Zij waren de volgende dag van boord, de wisseling van de wacht was altijd op maandag bij Caroline.
Ook te horen op Caroline in die dagen, afwisselend met de Canadees Steve Young, in de nacht: Kilroy. Hij draaide eigenlijk alleen soul, de in die dagen nieuwe aanduiding voor zwarte Amerikaanse populaire muziek (Rhythm & Blues was daarvoor de naam - en eigenlijk vind ik dat het nog steeds zo moet heten, maar dit terzijde; bekentenis van een souljock!). Zijn herkenningsmelodie: Soulfinger van The Bar-Kays. Zijn stem klonk "zwart".

Zijn identiteit is nog steeds een geheim. Er wordt op gezinspeeld dat het opnamen uit een Londense club betreft van een jonge - witte - diskjockey die niet naar het schip wilde, waar hij minder zou verdienen dan in de club. Het lijkt mij zeer onwaarschijnlijk.

Nu werd ik vandaag verwezen in een mail (door Hans Knot) naar een site waar de bjigevoegde foto vermeld staat van een wisseling van bemanning op Caroline South, klaarblijkelijk 24 juli.
Van links naar rechts: Ray Cooper, Tom Edwards, Onbekend, Ian McRae, Roger Day.
De Onbekende zou dan The Simple One, Tony Simon (Symonds?), kunnen zijn (maar hij is intussen geïdentificeerd als Kerry Clarke, die diep in de nacht/vroeg in de morgen een programma deed in die dagen - ook een een-shifter). Interessanter echter is de vermelding van Ray Cooper, de zwarte man links. Onder die naam kwam hij pas maanden later achter de microfoon op Caroline. In de begindagen van Radio Nordsee heeft hij daar nog een reggaeprogramma gepresenteerd. Ray Cooper kan redelijkerwijze niet in deze combinatie deel hebben uitgemaakt van de bemanning van Caroline.
Tenzij hij - Kilroy was.
De eerste zwarte buitengaatse deejay van Europa (wanneer begon Budh Khargi eigenlijk op Veronica?) zou dan gelijk zijn aan de tweede. Het raadsel mocht onderhand ook wel eens opgelost zijn - terwille van de geschiedenis van de soulmuziek in deze streken, bijvoorbeeld.
Foto: Sheridon Street.

Geen opmerkingen: