19 mei, 2006

Iets over Harry Bout, langst vastzittende Nederlander


Hij is op zijn tweede geëmigreerd, spreekt met een Indisch-Nederlands accent Amerikaans-Engels en is geladen over "de Amerikanen." Nederland heeft de roep van een vrijzinnig land - waarom toch? Het kan alleen ontleend zijn aan het gedoogbeleid ten aanzien van hennepproducten. Of het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht. En nog zo het een en ander. Maar dat de Nederlandse overheid een benauwend en benepen netje over haar objecten werpt - hij wil het niet geloven. "Moet je met een gordel om in de auto zitten?" "Nu ook in de touringcar!" "Moet je een helm dragen op de motor?" "Ook op de bromfiets." Het valt allemaal wat tegen. Toch - wij Nederlanders, tegenover hen.

En dan de orwelliaanse passage in de vorige uitspraak van een gerechtshof over zijn zaak. Ja, het klopt dat de Conventie van Wenen is geschonden doordat hij geen contact met het consulaat heeft kunnen hebben in 1985, maar het staat niet vast dat hij hierdoor in zijn belangen is geschaad. Als je het op valse gronden tot levenslang veroordeeld worden gewoon vindt, en vindt dat consulaire bijstand hierbij niets uitgemaakt zou hebben, dan kun je daar best gelijk in hebben. Al ligt de tegenstrijdigheid al in de formulering begrepen.
"This seems to be a contrived argument." Harry briest en zijn woede is niet te stuiten. "Een rechtertje in Michigan beledigt hiermee het hele Nederlandse volk. Dat wordt als een stelletje bedriegers afgeschilderd." Zo kun je contrived lezen - een andere, en waarschijnlijk de juiste is: met de haren er bij gesleept. Het blijft grof. Inderdaad, een rechtertje in Michigan, een deelstaat waar naar iedere Nederlandse provincie behalve Flevoland een plaats vernoemd is, waar je struikelt over de (Oost-)Nederlandse familienamen - veel -kampen, -ma's en -stra's -, waar tulpenfestivals gehouden worden en gevulde koeken en chocoladehagel op de schappen liggen in de supermarkt - maar waarvan ik mij toch afvraag of men enig idee heeft waar Nederland ligt en wat de hoofdstad is (twee antwoorden goed te rekenen). Michigan onderhoudt geen diplomatieke betrekkingen met Nederland. Alles welbeschouwd doen de Verenigde Staten als geheel dat nauwelijks of niet - het heeft de afgelopen jaren tergend lang geduurd voordat het regime een hoerafiguur gevonden had die in Den Haag wilde gaan zitten.

Maar waarschijnlijk zal het gevecht om Harry Bouts lot op het diplomatieke niveau gevoerd moeten worden. Om tenminste één persoon uit deze Goelag te redden.

(Op de foto: de Hervormde kerk van Overisel, Michigan).

Geen opmerkingen: