08 mei, 2006

De val van een stroman

Labours zendtijd voor de politieke partijen op de BBC, voor de gemeenteraadsverkiezingen van 4 mei - voordat het filmpje begint kan ik al zeggen: "dit gaat alleen over David Cameron." Inderdaad. David Cameron deugt niet, Vote Labour.
Zielig - ook voor degenen die geen zin hebben om op de Tories te stemmen of hier geen reden toe zien is Labour allang geen alternatief meer. Traditie is geen reden om op dit corrupte neoconsbendetje te stemmen. De traditie schrijft ten hoogste voor dat je maar niet op een andere parij stemt - dus helemaal niet gaat stemmen (in het noorden met name).
En de Tories hadden één uitstekend authentiek conservatief verkiezingspunt, precies het punt waarop de neoconlabourites vuur spuwden: Cameron wil zich als "groen" profileren. Of het geloofwaardig en echt is, is natuurlijk nauwelijks een vraag. Maar het is iets waar deze partij op aangesproken kan worden. En geen mooier echt conservatief punt dan "groen". De Greens hebben trouwens ook aardig gewonnen bij de verkiezingen. En dat de British National Party wint - men zou kunnen zeggen: waarom nog op de moslimjagers van Labour stemmen als de real thing bij de hand is?
Mijn eerste gedachte was toen ik vernam dat Jack Straw, trouw ijveraar voor oorlog tegen Afghanistan en Irak, in ongenade gevallen was, was: "Hij heeft zich te duidelijk tegen avonturisme jegens Iran uitgesproken." Ook voor oorlogsmisdadigers zijn er blijkbaar nog grenzen binnen de misdadigheid. Een Antiwarcolumnist vermoedt dat Bush zelf op Straws ontslag heeft aangedrongen. Het belooft niet veel goeds.

Terzijde: ben ik nu slecht als ik (zeg dat ik wel) geniet van een foto met mooie jonge vrouwen die op de ticket van Cameron tot Toryraadslid zijn gekozen? Nu wel eerlijk groen zijn, dames! (Ze ogen niet eens als Tories, kejjenagaan).

Geen opmerkingen: