17 mei, 2006

Baruch/Bento/Benedictus


Op welk bankbiljet stond hij ook alweer? Op het Nederlandse geld was hij in ieder geval niet veilig. Misschien wel dankzij minister van buitenlandse zaken Van Aartsen.

In de Amsterdamse Jodenbreestraat had (en heb je vast en zeker nog steeds) vele uilskuikentoeristen die het Rembrandthuis niet weten te vinden. Het was niet altijd makkelijk beleefd en vriendelijk te blijven als mensen er weer eens naar vroegen in nr. 24, waar boekhandel Het Fort van Sjakoo was en is gevestigd.
Eén keer had ik een opmerkelijke vraag. "Waar is het geboortehuis van Spinoza? Het moet hier ergens zijn." Ik stapte naar de rand van het fietspad en wees een stoeptegel aan: hier ongeveer. "En de Joden Houttuinen, waar hij ook gewoond heeft - dat is nu dat gebouw," zei ik, wijzende naar het Maupoleum dat inmiddels is vervangen door een gebouw dat er sterk op lijkt.
Deze fijnproevers-toeristen konden niet verwerken dat het geboortehuis van Spinoza niet het behouden waard was gevonden. Maar ja, je hebt prioriteiten - en Rembrandt van Rijn doet het wat toeristische exploitatie betreft beter, net als Anne Frank. De Nachtwacht kent iedereen. Wie kent de Ethica, of de Tractatus politico-theologicus?
Zoals niet ieder huis waar Anne Frank verbleven heeft het behouden waard is bevonden, is er ook maar een huis in Amsterdam waar Rembrandt gewoond mag hebben, en het Spinozahuis is al helemaal niet in Amsterdam, de geboortestad van Spinoza.

Oud-fractievoorzitter en ex-minister Van Aartsen, zoon van zijn vader, volgens Trouw van 17 mei: "Vroeger namen we juist dit soort mensen als Ayaan op. In die traditie kreeg Spinoza hier onderdak. Nu spuwen we ze uit."
Had niemand deze figuur even kunnen vertellen dat Spinoza geboren en getogen Nederlander-avant-la-lettre was? En welke partijen er in de regering zaten toen de strenge wetgeving tegen vreemdelingen doorgedrukt werd (door staatssecretaris Job Cohen, altijd weer goed om er even bij te zeggen)?
Hirsi Dinges vergelijken met Spinoza - zoiets noemen we niet alleen in de oude Mokumse Jodenbuurt een chotspe.

Geen opmerkingen: