19 augustus, 2016

Ethiopië in opstand

De afgelopen tijd is het verzet tegen het formeel parlementair-democratische regime van Ethiopië uitgebreid. Het ordehandhavingsgespuis heeft intussen een onbekend aantal levens op zijn geweten: officieel gaat het om tientallen, de oppositie houdt het op honderden. Een van de punten waar de opstand over gaat is, op veel plaatsen in de zogenaamde Derde Wereld aan de orde, de diefstal van land door het regime en de verdrijving van bewoners.

Merera Gudina, leider van het Oromo Volkscongres zegt dat het land op een tweesprong staat. "De mensen eisen hun rechten, ze zijn het meer dan zat wat het regime meer dan een kwarteeuw aan het doen is. Zij protesteren tegen landroof, de beroerde vergoedingen, gestolen verkiezingen, de stijgende kosten van levensonderhoud, enzovoort."

Nog nooit eerder zijn de Oromo in zo grote maten opgekomen bij protest. Ook de Amhaarse bevolking is in opstand tegen wat in feite een door de Tigre-minderheid gedomineerd regime is. Als dit niet aan de eisen tegemoetkomt en doorgaat met bloedige repressie, verwacht de Oromo-leider, zou het wel eens een burgeroorlog kunnen worden.
Counterpunch signaleert al een democratische revolutie.

Geen opmerkingen: