06 juli, 2014

Van der Laan gaat weer vluchtelingen ontruimen. Alerta!

- door Joke Kaviaar -


In Amsterdam dreigen komende week twee panden te worden ontruimd waar mensen zonder papieren wonen. Hoewel, zonder papieren? Papieren genoeg: dagvaardingen, ontruimingsbevelen... Maar geen verblijfspapieren, en dus geen rechten. De Vluchtmarkt en de Vluchthaven, daarover gaat het nu, na Notweg, Vluchtkerk, Vluchtflat, Vluchtpark, Vluchtschans, Vluchtgarage (en die is er nog, hoe onleefbaar ook).


De Vluchtmarkt aan de Ten Katestraat bestaat uit gekraakte woningen die na ontruiming nog zeker twee jaar zullen leegstaan. De ontruiming is aangekondigd voor aanstaande dinsdag. De Vluchthaven is een half jaar opvang geweest in een oude bajes met als doel mensen ertoe te bewegen om te vertrekken. De tijdelijke bewoners hebben geweigerd het pand te verlaten en Van der Laan spande een kort geding tegen ze aan. Afgelopen vrijdag werd dit verloren. Maar de vluchtelingen procederen door. Het gaat er in dit appèl over of mensen die zoals dat heet 'uitgeprocedeerd' zijn en nergens heen kunnen, namelijk niet 'terug' en niet naar een andere Europees land vanwege het Dublin verdrag, recht hebben op opvang, of dat ze eerst moeten liggen te creperen onder een brug ergens. De kort geding rechter gaf weliswaar de vluchtelingen op een aantal punten gelijk, maar oordeelde toch: ontruiming. Ironisch: vluchtelingen die een oude bajes weigeren te verlaten procederen voor hun recht er te kunnen blijven. Dat zegt genoeg over hun leven.

Van der Laan, schoothond van baas Fred Teeven van beroep, ook wel bekend als burgemeester van Amsterdam, heeft inmiddels aan de vluchtelingen laten weten dat er donderdag ontruimd gaat worden en dat elke vluchteling die zich dan binnen bevindt zal worden gearresteerd door de vreemdelingenpolitie. Dat is een regelrecht dreigement om 'vrijwillige' ontruiming af te dwingen. De groep tijdelijk opgevangen vluchtelingen in de Vluchthaven had natuurlijk ook allang op moeten rotten en daar moet nu maar eens werk van worden gemaakt. Geen clementie dus met mensen die veiligheid zochten. Arresteren, deporteren, klaar. En o ja, wat Amnesty daar allemaal over te zeggen heeft, is toch alleen maar gezeur, dus begin daar nou niet wéér over!

Hoe anders gaat het in Utrecht. De stad trotseert het landelijk beleid om mensen door een gedwongen leven op straat tot vrijwillige deportatie te trachten te dwingen en biedt opvang.
Reactie namens Teeven: Er is voor hen geen opvang nodig.
Maar natuurlijk niet, Fred Teeven, het zijn immers onzichtbare mensen! Wat zeg ik? Het zijn helemaal geen mensen, het zijn schimmen in een land van gevangenissen en jachthonden, politiegeweld en onzeker bestaan. Nauwelijks een schaduw van wie ze ooit waren toen ze alle moed en geld bij elkaar raapten om hierheen te komen. Psychiatrische problemen, trauma's, drugs en alcohol, genoodzaakt tot 'overlevingscriminaliteit', rondzwervende nomaden! Weg ermee! Onbruikbaar, nietwaar Fred Teeven? Schoothond Van der Laan likt hielen en kont van Fred nog eens en blaft op commando dat zijn geüniformeerde illegalenjagers in actie moeten komen donderdag.

Van der Laan, de held van Amsterdam in navolging van ontruimende burgemeesters en stadsdeelbestuurders in Berlijn, Hamburg en Calais, laat niet met zich sollen door de strijdbare vluchtelingen die ondanks alles niet zielig in een hoekje gaan zitten. Hij en Teeven kunnen nog heel wat van ze verwachten en wat mij betreft ook van ons, de Neederlanders met papieren die de strijd van vluchtelingen onderschrijven. Van der Laan is een paternalistische racist die er alles aan heeft gedaan om de 'pilot' Vluchthaven te doen slagen, zoals hij zelf zegt. Hij bedoelt het zo goed... Hij heeft zo zijn best gedaan. Maar verdomme, ze willen maar niet terug naar landen als Eritrea en Somalië! Gá dan toch eindelijk! Laat me toch niet voor schut staan voor mijn baas!

Fred Teeven, de schoonmaker van Neederland die zelfs maar één kind méér niet eens onder het kinderpardon zal tolereren, haalt nog even voor de zomervakantie de bezem over zijn stoepje, opdat het duidelijk zal zijn: Neederland is geen luilekkerland. Hij is het roerend eens met zijn partijgenoot Azmani! Laat het College voor de Rechten van de Mens dus asjeblieft ook eindelijk eens ophouden met dat gezeik over grensgevangenissen en mensenrechten. We gaan het beter doen, heus! We gaan kinderen niet meer in cellen opsluiten, maar in een omheind terrein met barakken in Kamp Zeist, dat is echt een stuk netter. Het voldoet aan alle normen en zo zijn ook oude gevangenissen prima opvang voor mensen die net zijn binnengekomen uit oorlogsgebieden als Syrië. Laten we vooral duidelijk maken dat ze niet echt gewenst zijn.

Het gaat helemaal top met Neederland en het asielbeleid. Zoveel is duidelijk. Er protesteren toch ook niet zo veel mensen? Nou dan! Eensgezind lijkt het Neederlands volkje zich achter ontmenselijking en verdwijningen te scharen, en achter fascistische partijen en racistische politiek. Zie de haat schijnt door de bomen, makkers staakt u wild geraas! U kent dat wel. Maar is dat echt zo? Of bent u lezer met een Neederlands paspoort allemaal zo lamgeslagen door crisis, en zo geïndoctrineerd door jarenlange hetze tegen migranten, 'buitenlanders', 'illegalen', dat u niet eens meer ziet wat er gebeurt?

Vorige week demonstreerde ik nog in Brussel met duizenden mensen tegen de Europese Grensdodenpolitiek. Volgende week staan we met enkele tientallen te protesteren tegen het op straat gooien van geïllegaliseerden in Amsterdam, voorzie ik. Waar een klein land groot in kan zijn: achteloosheid, rechteloosheid, egoïsme, moord, en dan lekker op vakantie. Voelt u, lezer, zich aangesproken? Kijk dan even om als u in het vliegtuig zit, misschien wordt er iemand gedeporteerd. Een angstige blik tussen strenge mannen. Boeien, een schreeuw om hulp. Misschien durft u het aan: opstaan en de piloot vragen er niet aan mee te werken. Want u bent er toch nog wel, Neederlander met een rechtvaardigheidsgevoel die het meent als hij of zij zegt: “Fascisme, dat nooit weer!”? Of bekommert u zich werkelijk alleen nog om het behalen van het Wereldkampioenschap met-z'n-elven-achter-een-bal-aanhollen-en-proberen-die-in-een-net-te-schoppen? Alerta!

Vluchtelingen de straat op? Dan wij de straat op! De bal ligt in ons doel, om in de terminologie te blijven. Vluchtelingen vechten voor hun rechten. Wij, namens wie de Neederlandse regering meent te mogen beslissen over leven of dood, zijn aan zet om vierkant achter, voor, en naast de vluchtelingen te staan in hun strijd en te zeggen: Niet namens ons! Wij houden de politie tegen. Strafschop tegen de schenen van Fred Teeven. Hard, genadeloos, gebroken been. Eén speler van het team deportaties neer, nog tien te gaan. U snapt wat ik bedoel. Ontruim de ministeries, de IND kantoren en de ministers en herverdeel de woonruimte. We spelen voor sudden death en de grensrechters worden afgeschaft. Vrijheid van beweging en vestiging. NU. Geen compromis. Geen vrede met minder want dat is geen vrede. Tot ziens in Amsterdam, Den Haag, of Brussel. Tot ziens in Calais, Berlijn of Lampadusa. Vernietig de muren en hekken van opsluiting en uitsluiting! Alerta!

Geen opmerkingen: