21 juli, 2014

Ontwaak voor de anarchistische openbaring

Paul Cudenec's The anarchist revelation zou ik willen omschrijven als een dans naar de conclusie die al besloten ligt in de ondertitel: Being what we're meant to be. Een dans grotendeels aan de hand van citaten. De openbaring is zo oud dat zij nieuw zal lijken, de uitgangspunten van het anarchisme zijn zo inherent aan het mensdom dat ze alleen daardoor al uit zicht geraakt zijn. Maar er komt een moment van metanoia, de geestelijke omwenteling, de bewustwording, als de revolutie er is zullen de revolutionairen er vanzelf zijn.

Tolstoj en Landauer zijn zijn getuigen, en Herbert Read en Derrick Jensen, naast de bekendste Grote Organisatie-namen. Ook Herbert Marcuse blijft in de buurt. Verder weg lijken Jung, Jaspers, Guénon, Spengler, Idries Shah en de mystiek in het algemeen. Het is om deze reden dat ik Paul heb uitgenodigd voor ASIRA en de "draad" over religie en anarchisme bij het Anarchist Studies Network. Hem een geestverwant noemen zou ik bijna beledigend vinden, het is een beladen woord. Ik hoop er spoedig verder op in te gaan naar aanleiding van het alweer verschenen vervolg.
En ja, iedereen wordt geboren als anarchist, het wordt er alleen steeds vroeger en harder uitgeslagen door een door geldficties en hebzucht beheerste "beschaving".

- Paul Cudenec, The anarchist revelation: being what we're meant to be. S.l., Winter Oak Press, 2013.

Geen opmerkingen: