10 juni, 2014

De golfslag van het kloosterleven


Het klooster van Bose, priorij onder leiding van Enzo Bianchi

In een klooster dat langzaam ten onder lijkt te gaan heb ik het boek van Charles van Leeuwen over de St. Paulusabdij in Oosterhout. Dit klooster nadert zijn honderdste verjaardag als het boek voltooid is, het zal de verjaardag niet halen als abdij. De monniken verhuizen naar een soort verzamelgebouw.
Soms zou men denken dat met het gebrek aan roepingen en de sluiting van een klooster als St. Paulus een traditie van twintig eeuwen ten einde loopt. Dit klopt al niet met die honderdste verjaardag; "Oosterhout" is gesticht vanuit Frankrijk, toen daar in het fin-de-siècle het kloosterleven eenvoudigweg verboden was van hogerhand. De "kolonisatie" had succes in Nederland: Slangenburg en Egmond zijn afsplitsingen van Oosterhout. De golfslag van het monastieke leven waarvoor het nu eb lijkt te zijn in rooms-katholiek Europa.

Toch is er behoefte aan vormen van communaal leven met een al dan niet christelijke inslag en eventueel volgens de benedictijnse regel. Enzo Bianchi heeft in Bose, Italië, zo'n "gemengde" gemeenschap opgericht waarvan een monnikengezelschap niettemin de kern is.

De nieuwe bestemming van de Oosterhoutse abdij.

Geen opmerkingen: