13 mei, 2010

Maria's solidariteitscollectie


Op 4 mei hebben meer dan 200 politie- en veiligheidsmensen een vreedzaam protest van Filipijnse Triumph-arbeiders verstoord. De arbeiders hadden een actiekamp en naaiatelier opgezet voor de voormalige Triumph-fabriek in Taguig City. Zij protesteerden tegen een massa-ontslag in juli 2009 waarbij 1660 arbeiders hun baan verloren.
In het naaiatelier produceerden de arbeiders een eigen collectie ondergoed en zwemkleding: de 'Maria's Solidarity Collection'. De politie drong het kamp binnen, intimideerde de arbeiders en richtte vernielingen aan. Enkele arbeiders raakten hierbij gewond.

Kom nu nog in actie en steun de arbeiders die jarenlang Triumph-lingerie in elkaar naaiden bij hun strijd voor hun rechten!

Stuur een brief aan de Filipijnse autoriteiten waarin je hen verzoekt onmiddellijk een einde te maken aan de intimidatie van Triumph-arbeiders en hen te ondersteunen bij het opzetten van een eigen coöperatie.

In juli 2009 sloot het Zwitserse lingeriemerk Triumph drie fabrieken in Thailand en de Filipijnen. Hierbij raakten duizenden mensen hun baan kwijt. Triumph heeft de economische noodzaak niet hard kunnen maken, en niet tijdig en transparant onderhandeld met de bonden. Hiermee schendt Triumph internationale normen, waaronder ILO conventie 158 en de OESO-richtlijnen voor multinationals. Na meer dan tien maanden van protest is er een bescheiden doorbraak. De Zwitserse overheid heeft de klacht die de vakbonden hadden ingediend tegen schending van de OESO-richtlijnen geaccepteerd. Dat betekent dat zij een actieve rol gaat vervullen om een dialoog tussen de vakbonden en Triumph International tot stand te brengen. Triumph heeft tot nu toe altijd geweigerd om met de vakbonden te onderhandelen.

Lees verder.

Geen opmerkingen: