02 mei, 2010

Να Φύγουν Όλοι


Het aardige van de titel is - afgezien van het geslaagde knip/plakwerk - dat het voor een gymnasiast nog helemaal herkenbaar is als het Grieks dat we op school gehad hebben. En dat is redelijk zeldzaam.
"Mogen zij allen op de vlucht slaan". (Na figoen olli, dient het gelezen).
In normaal Nederlands: wegwezen allemaal. Of grover. ¡Que se vayan todos! was de leuze in Argentinië zo'n acht jaar geleden. En in de toestand van dat land verkeert Griekenland eigenlijk al zo'n anderhalf jaar, en het wordt steeds erger.

Het vreemde is dat het staatsfailliet enerzijds als een soort natuurramp, anderzijds als een bewijs van slecht huisvaderschap van de regering wordt afgeschilderd. Met de Europees-racistische ondertoon: ach, die sjoemelende Grieken. De Portugezen, Spanjaarden, Ieren en wellicht de Italianen staat een soortgelijk oordeel te wachten. Sterker nog, als de rente op kredieten voor die landen nu al zo de hoogte invliegt is dit ook geen natuurverschijnsel, maar het gevolg van handelen van mensen die tegen deze landen in speculeren.

Waar moet het naartoe? De staatsschuld van Groot-Brittannië is even groot als die van Griekenland (naar verhouding, absoluut is hij natuurlijk veel groter), maar er wordt zedig gezwegen, zeker nu er verkiezingen aan de orde zijn.
En is het in Nederland zoveel anders? Het Vierderijksregime slaat bij voorbaat er op los, in Nijmegen, ook in Rotterdam op 1 mei, en elders in Europa.

In het Griekse leger rommelt het ook, en welke kant gaat deze ontevredenheid op? Een omwenteling als in Portugal-1974 is uiterst onwaarschijnlijk.

Een nieuwe burgeroorlog heeft een grotere kans. Een echte revolutie? Die zou onmiddellijk ingrijpen van de NAVO met zich meebrengen.

De gelijkgeschakelde media zien de gevaren niet en blazen hun racistische partijtje getrouwelijk mee.

Geen opmerkingen: