28 mei, 2010

Gepast geweld


Hij nam mij in de houdgreep terwijl de ander mijn tas opende waarvan de inhoud onmiddellijk werd gegrepen door de wind die altijd waait in de Plantage Middenlaan en grotendeels verdween. De andere griste nog wat bij elkaar. "Kunt u zich identificeren?" vroeg ik. "Mijn uniform is mijn legitimatie." "Dat zegt mij niets. Het is carnaval, het kan wel een carnavalspak zijn. Hoe weet ik of u van de politie bent? U spreekt niet eens Amsterdams."
Ram, haalde hij uit tegen mijn slaap. Ik wist waar zijn gevoeligste plek zat en de mijne kon hij ambtshalve raken. Het autootje dat inmiddels was opgeroepen kwam voorrijden. Bij het mij naar binnenduwen ramde hij nog eens twee keer tegen mijn slaap.

De hierop betrekking hebbende klacht zou onderzocht worden door de rijksrecherche. Er kwam uit dat ik begonnen was en dat er derhalve gepast geweld was gebruikt om mij te kunnen arresteren. Mijn verzoek mij derhalve te vervolgen als aanvaller tegen de politie werd niet gehonoreerd.

De geüniformeerde held moest zich niettemin identificeren. "Een vormfout," was de mededeling. De weggewaaide inhoud van mijn tas moest namelijk als in beslag genomen "grote hoeveelheid papier" gemeld worden aan mij, en de dappere man die dit gedaan had maakte zich zo alsnog bekend. Oldenbeuvink, bureau IJtunnel. Klonk inderdaad nogal naar voorbij-de-IJssel.

*


Een beetje vent wordt geen agent, een fatsoenlijk mens wordt geen gevangenbewaarder. Of het moest bij vergissing zijn. Er zitten achter de tralies meer fatsoenlijke mensen dan er voor aan het werk zijn. De staat is nu eenmaal gebaseerd op leugen en bedrog (om een christen-anarchistische ondertitel te citeren die ik tot nu toe niet gebruikt heb).
Dit mag best wel eens bekend gemaakt worden en vuur moet soms met vuur bestreden worden in dit geval. Hier vindt u een pdf met zoals gemeld "buitgemaakte papieren" van de justitiële dienst die gevangenen geacht wordt te vervoeren, onder andere. LBB: Landelijk Team Bijzondere Bijstand.

Verslaglegging intern:

...daarop heeft de LBB hem een paar tikken, conform de aangeleerde procedure, toegepast met de lange wapenstok, om te trachten zijn wapen uit de handen te slaan. (…) Een LBB medewerker, (567), heeft hem met de vuist meerdere malen, op zijn kaaklijn, onder zijn oor, geslagen. (…) Daarna is betrokkene op zijn rug geboeid en gefouilleerd.


Verslaglegging extern, eindversie:

...daarop heeft de LBB hem, met gepast geweld, waarbij redelijkheid en gematigdheid in acht is genomen, conform de aangeleerde procedure, toegepast met de lange wapenstok, om te trachten zijn voorwerp uit de handen te laten vallen. (…) Het toegepaste geweld met de lange wapenstok is gestaakt, en de LBB´ers hebben hem door middel van armklemmen en grepen, onder controle gekregen. (…) Daarna is betrokkene geboeid en gefouilleerd.

Aldus naar waarheid opgemaakt...


De Dienst Justitiële Inrichtingen voert als motto: waar vrijheid ophoudt en weer kan beginnen. Voor een paar centen heb je toch een mooie leuze.

Geen opmerkingen: