30 mei, 2010

Klasseoorlog


CGTP (voorheen Intersindical), de grote vakcentrale van Portugal, heeft gisteren 29 mei een grote demonstratie georganiseerd tegen de komende bezuinigingsronde "vanwege de crisis".
Net als in het geval van Griekenland, en Spanje en Portugal, zit er een element van wraakzucht naast racisme in de behoefte vanuit Noord-Europa deze zogenaamd marginale eurolanden tot "hervormingen" te dwingen. Het is pure klasseoorlog, het in het gareel proberen te krijgen - weer eens - van landen die de afgelopen honderd jaar op een golfslag van revolutie en repressie van zich hebben doen horen.
Driehonderdduizend demonstranten, zeggen de organisatoren, het is moelijk te schatten op deze schaal. Het kan best kloppen. Met goed-bolsjewistische discipline werden de anarchisten geweerd. In Griekenland is de stemming anders.

Dat er geen grote liefde tussen bolsjewieken en anarchisten is in Portugal verrast niet en stoort mij eerlijk gezegd ook niet. Een dergelijke mobilisatie, wie haar ook organiseert, zegt genoeg. En als het meer dan "stoom afblazen" dient te zijn - er is een algemene staking in het vooruitzicht gesteld - dan moet "de straat" het bondgenootschap smeden dat in de partijkantoren altijd afgewezen zal worden.

Naast grootschalig "bezuinigen" ook hier volop privatiseringen in het vooruitzicht - de posterijen onder andere.

Klasseoorlog, tot de dood er op volgt wat de kapitalisten betreft.
Bis.

Geen opmerkingen: