07 februari, 2009

Waiting for the great leap forward


Als ze maar brood en spelen hebben, dan houden we het wel rustig. Panem et circenses. In latere jaren van het Romeinse Keizerrijk waren alle geboren ingezetenen van het Rijk Romeinen (Civis Romanus sum, het equivalent van de toverspreuk I am a United States citizen). Maar buiten de stad Rome kon moeilijk het brood ook voor iedereen gratis zijn. En voor de spelen werden in rap tempo de grote wilde dieren die bij het begin van de jaartelling nog volop voorkwamen in het Middellandsezeegebied opgebruikt. Het was niet de oorzaak van de instorting van het Rijk, het is hooguit een van de symptomen.

Het brood was in de VS het achteraf dan toch niet onbeperkte krediet in de VS. De spelen de idiot tube.
Onrust en revolutionaire woelingen, zijn ze denkbaar in de VS? Dat kan nog eng worden, want bijna iedereen heeft een wapen.
Acties van arbeiders en studenten zijn zo algemeen aan het worden als antwoord op de crisis dat er slechts vogelvluchtoverzichten te geven zijn, wil men een beetje naar volledigheid streven.
En dan, was de bezetting van 1 (één) fabriek in de VS een uitzondering of is het een voorbode? Er is ook 1 fabrieksbezetting gaande in de Oekraïne, waar zelfs een arbeidersraad is ingesteld. Maar tot nu toe eisen de arbeiders (her-)nationalisatie.

Wat is ons aller voorland? Zimbabwe of Argentinië?

Geen opmerkingen: