06 februari, 2009

Bij de anderen, de dagelijkse katastrofe


De oproep van "de internationale gemeenschap" tot een wapenstilstand op Sri Lanka komt natuurlijk neer op de eis tot overgave van de Tamil Tijgers. Van het feitelijk fuctionerende Tamil Eelam is ook nog maar weinig over. Als het voorbij is - ten koste van ontelbare doden en gewonden - kan het opnieuw organiseren en hergroeperen beginnen. Want het valt niet te verwachten dat de discriminatie ten opzichte van niet-Singhalezen plotseling beëindigd wordt na de gewelddadige herovering van de Tamilgebieden.

Morgen zeven februari zit René Préval, ooit premier onder Aristide, drie jaar op het pluche in Haïti. Destijds beloofde hij hoop en verandering - ja, dat kun je altijd beloven, nietwaar. Maar de dagelijkse katastrofe gaat door en de hoop valt in slaap.

En de onrust in Madagascar gaat door. In de luwte van het nieuws, dat elders is, zijn er intussen achtenzestig doden gevallen en gaat de VN haar diensten aanbieden, wat dit ook moge inhouden. Om de onrust verder te bevorderen is de burgemeester van Antananarivo ontslagen, wat weer veel mensen op de been brengt.

Geen opmerkingen: