03 februari, 2009

De haperende motor van de evolutie


Het geloof is een stok om op te leunen, niet om anderen mee te slaan.
E. Laurillard


David Attenborough opende zondagavond op de BBC het Darwin-seizoen met een programma dat wel niet door de EO overgenomen zal worden. Het is een aardige samenloop dat het dit jaat tweehonderd jaar geleden is dat Darwin geboren werd en 150 jaar geleden dat The origin of species verscheen. Het moet toch wel een gelegenheid zijn er op te wijzen dat de evolutiegedachte zijn eigen evolutie kent. Dat de evolutie al als het ware intuïtief is ingebouwd in het klassificatiestelsel zoals Linnaeus het ontworpen heeft. En dat de idee van evolutie al opgekomen is ten aanzien van de menselijke taal - het is nog tijden verkondigd dat het Sanskriet de oertaal van de Indo-Europese talen is, nadat "westerlingen" het Sanskriet ontdekt hebben. (Er viel op zich niets te ontdekken, want in Zuid-Azië was de taal gewoon bekend.)
Zonder vergelijkende taalwetenschap geen evolutietheorie op het gebied van de biologie, het zou wel eens in het zonnetje gezet mogen worden. Meer hierover hier bijvoobeeld.

Het is - ongetwijfeld door De Media ingegeven - intellectuele charlatannerie de evolutietheorie per se aan Charles Darwin toe te schrijven. Als men dit doet begeeft men zich op het terrein van de obscurantisten die altijd op de loer liggen. Juist in verband hiermee.

*


Post ik net op A pinch of salt dat de bijbel geen spoorboekje is, verneem ik dat er 6,6 miljoen brochures huis aan huis bezorgd gaan worden met als titel Evolutie of schepping - wat geloof jij? - het ding is daar al te bewonderen, waarom er zoveel bomen tegenaangegooid? Antwoord uiteraard: omdat de uitgevers als meesters over de aarde zijn aangesteld. Ik heb het er al eerder over gehad.

"De motor van de evolutie hapert". Ze schrijven het zonder dat het zelfs maar bij benadering ironisch bedoeld is. Dol op fossiele brandstoffen (Anne van der Meiden vertelde mij ooit dat de BMW de lievelingsauto is van de zwartekousengemeenten) en motoren, maar ze moeten maar door het verdoemde voetvolk dat weet heeft van de evolutie bedacht worden.
Degenen die verkondigen dat deze motor hapert zijn niet geheel ontobberig:

Het initiatief van Kees van Helden en Jan Rein de Wit wordt breed gesteund door mensen uit de volle breedte van christelijk Nederland. maar of dat genoeg is om het te laten slagen? Er is een gat in de begroting. En men merkt dat er nog veel onbekendheid is in de gezindte rond de beweegredenen van dit initiatief. Hoe belangrijk is het om de verspreiding van de brochure te ondersteunen?


Het antwoord op de klemmende vraag. Neem een envelop, doe de brochure erin, eventueel vergezeld van wat leuke pagina's van de gouden gids waar u ook al niet op zat te wachten en help de diepe gedachten verder te verspreiden. Men weet vast nog wel iemand die er wel naar verlangt, daar in Utrecht. Retour naar een van de afzenders dus. Frankering uiteraard op kosten van de ontvanger en de afzender hoeft niet vermeld te worden:

Gezinsgids
Antwoordnummer 1238
3500 VE UTRECHT

Men moet iets over hebben voor de creationistische medemens.

Geen opmerkingen: