09 februari, 2009

Ecologisch terrorisme op Terschelling


Een bericht van De Telegraaf van 27 januari:
In december werd ook al vergeefs geprobeerd om de grote grazers te vangen. De beesten zijn erg moeilijk benaderbaar omdat zij zich verspreid hebben over het eiland. Edelherten komen normaal gesproken niet voor op Terschelling en daarom werd aanvankelijk gesproken over een mysterie op het eiland. Eilandbewoners zeiden later dat het om een uit de hand gelopen kroeggrap ging waarbij de dieren aan vaste wal werden gekocht en daarna op het eiland zijn losgelaten.
Volgens de gemeente Terschelling hoopt het ministerie met de hulp van ervaringsdeskundigen beter in kaart te brengen waar de grazers zich op een bepaald moment van de dag bevinden, aldus een woordvoerder. „Hopelijk hebben ze deze keer meer succes. In het uiterste geval kan het zo zijn dat de herten moeten worden afgeschoten.”
Een van de mannen die de edelherten naar het eiland bracht probeerde de zoekactie tegen te werken. Hij reed al toeterend in zijn auto langs de medewerkers van het opsporingsteam. De man is meegenomen naar het politiebureau en inmiddels weer vrij.

Dus - ik begrijp het goed? Een kroegkringetje besluit tien (10) edelherten te kopen en deze los te laten op het eiland.
Wat toch de vragen oproept: waar kan ik edelherten halen in Nederland? Bij een hertenkamp? Bij tien hertenkampen?
En: hoe krijgt men onopvallend tien edelherten op een eiland?

Dronkenmanslol die toch heel wat organisatie met zich meebrengt en waarchijnlijk het hele eiland in rep en roer heeft gebracht. En de afloop?
Er is Inmiddels besloten dat het "uiterste geval" zich al voordoet: de herten zullen worden afgeknald.
Het is niet de ergste vorm van ecologisch individueel terrorisme (al zal het regime dit niet zo noemen) - de brandstichtingen in Australië met hun ruim honderd menselijke doden zijn op dat punt niet in te halen - maar een intens treurig verhaal over dronkenmanslol blijft het.

Geen opmerkingen: