08 februari, 2009

Vakantie voorbij Sloterdijk


Trouw is weer uit buurten geweest bij Kleintje Muurkrant aangaande de Essence- en Sourcetraining. Fred van Gunst is aan het woord, de man die er ook voor Intermediair over geschreven heeft, en zijn geheugen laat het zo te zien een beetje afweten. En hij is afgehaakt bij het reddingbootproces.

Ik besef dat dit alles abracadabra is voor wie mijn serie over Source niet gelezen heeft, hetgeen u kunt goedmaken als u wilt, uiteraard van onderaf beginnen met lezen.

Er is een conclusie die ik kan verbinden aan het verhaal over de training zoals dit nu weer in de krant staat. Of er zijn heel veel labiele aan de rand van de depressiviteit zwevende mensen die zo'n training (denken) nodig (te) hebben. Ik neem aan dat de Femke Boersma die in dit stuk aan het woord komt niet "maar wat" zegt. Ik vind het nogal wat als je tegelijkertijd meent te kunnen zeggen dat je leven zo geslaagd is maar ook dat je zelfmoord overwogen hebt omdat dit niet het leven is dat je wilt. Het zegt iets over deze maatschappelijke ordening die allang aan haar eindpunt is maar waar vooralsnog geen ontsnappen aan mogelijk lijkt. Lijkt, want al die quasi feelgoodresultaten leiden af van waar men beter energie in kan steken (ik lijk wel weer twintig met deze opmerking - voelt lekker, kan ik u verzekeren).

Ja, het is een conclusie aangaande mijzelf en ik kan deze persoonlijke gevolgtrekking dan ook niet generaliseren tot iets waar om het even wie ook wat aan heeft. Blijkbaar ben ik niet labiel of depressief. Ik heb ook niet de intiemste problemen in het rond gesmeten, zoals de titel van het stuk van Trouw het stelt. De energie die ik daarin steek zou ik altijd beter aan schrijven besteden, zoals het in de serie genoemde sprookje. Intieme problemen hebben tegenover onbekenden alleen betekenis als er betekenis aan gegeven wordt, en dit gebeurt niet door ze er zomaar uit te gooien. Het heeft ook weinig zin dit te proberen, want het is bij de trainingen opdracht je geheel op jezelf te richten.

Kortom, het waren twee korte, heftige vakanties met reisgezelschap voorbij Sloterdijk, een plaats waar ik nooit een georganiseerde vakantie naar zou nemen omdat de afstand desnoods in een uurtje te lopen is...

Geen opmerkingen: